No One Lives Forever 2: A Spy in H.A.R.M.´s Way

Sdílej
 
Cate Archerová, špičková agentka tajné služby UNITY, se představila ve skvělé akční hře No One Lives Forever již v roce 2000. Nyní se k nám Cate vrací v druhém dílu tohoto právem opěvovaného titulu.

Cate Archerová, špičková agentka tajné služby UNITY, se představila ve skvělé akční hře No One Lives Forever již v roce 2000. Nyní se k nám Cate vrací v druhém dílu tohoto právem opěvovaného titulu.

VÍCE NEŽ JEN GRAFIKA

Foto
Pokud si někdo myslí, že No One Lives Forever 2 jen těží z úspěchu prvního dílu a že jediné, co mu dali autoři do vínku, je lepší grafika a pár nových nepřátel, je na omylu. Přestože hra má se svým předchůdcem mnoho společného (hned úvodem vás praští do očí známý retro design kombinující akční špionážní nadsázku Jamese Bonda s rozverností Austina Powerse), obsahuje mnohá vylepšení.

TICHÁ AKCE LÍZNUTÁ RPG

Asi nejdůležitějším krokem vpřed je vnesení RPG prvků do jinak ryze akční hry. Stejně jako v prvním díle i zde hráč sbírá různé tajné dokumenty, za které společně s plněním cílů misí získává zkušenostní body. Ty pak investuje do některé z devíti vlastností, jako je ukrytí, stamina, brnění, používání zbraní, nosnost nebo střelba, a postupně se tak specializovat podle stylu hraní, který upřednostňuje. Samozřejmě, že ten, kdo nemá dostatek trpělivosti, může téměř každou z patnácti perfektně nadesignovaných misí proběhnout se štěkajícím samopalem a s ječícím alarmem v zádech. Mnohem zábavnější je však druhá možnost - plíživý styl hraní, ke kterému vás hra chtě nechtě tlačí. V takovém případě je nutné využívat každého zákoutí, potichu se plížit za hlídkami a odlákávat je.

CHYTŘÍ NEPŘÁTELÉ

Plíživému chování napomáhá i interaktivní prostředí - tmu lze rychle vytvořit vypnutím světla nebo likvidací žárovky, k nepozorovanému proniknutí do budovy se dá použít oken a podobně. Od tohoto "opatrného" hraní vás může na druhou stranu odradit dost vysoká umělá inteligence nepřátel. Nejenže se za vámi ženou, hned jak vás spatří, ale reagují i na chybějící hlídky, na povalené lahve, zhasnutá světla i na otevřené dveře, které byly předtím zavřené. Při boji uskakují, kryjí se za předměty, zalehávají a přivolávají si posily.

KONEC DOBRÝ, VŠECHNO DOBRÉ

No One Lives Forever 2 je skvělá hra s chytlavou filmovou atmosférou, perfektním designem misí a úchvatnou hratelností. Detailní modely postav i prostředí jsou nádherně otexturované a vše je realisticky rozpohybováno. Příjemná hudba je doplňována profesionálním dabingem a parodickou atmosféru doplňují kromě hromady speciálních bondovských hračiček (fotoaparát ve rtěnce, dekodér v zrcátku, mechanická kočka naložená trhavinou) i vtipné dialogy. Nechybí ani multiplayer, který je sice krátký a pouze kooperativní, ale zato velice originální a zapadající do kontextu celé hry. Hrajte a bavte se.

Distribuce v ČR: Cenega
Minimální konfigurace: procesor 500 MHz, 128 MB RAM, 3D karta 32 MB