Je snadné překročit nízký práh

Sdílej
 
"To je zase den, mám po škole a rozmýšlím, co teď. Jasně, že půjdu někam ven, ale kam? Je mi 14 a bydlím v Blansku - to mi samo o sobě nedává moc velkou šanci vyhnout se nudě. Půjdu s partou a uvidí se - třeba zajdeme do hospody. Nebo na přehradu. Nebo zkusím zajít do ,PéVéCéčka` a uvidím, co se tam děje."

"To je zase den, mám po škole a rozmýšlím, co teď. Jasně, že půjdu někam ven, ale kam? Je mi 14 a bydlím v Blansku - to mi samo o sobě nedává moc velkou šanci vyhnout se nudě. Půjdu s partou a uvidí se - třeba zajdeme do hospody. Nebo na přehradu. Nebo zkusím zajít do ,PéVéCéčka` a uvidím, co se tam děje."
Nízkoprahový klub pro děti a mládež PVC provozuje obecně prospěšná společnost Prevcentrum Blansko, která se zároveň věnuje i terénní práci - streetworku. Pro spoustu z vás jsou možná pojmy "nízkoprahovost" nebo "streetwork" velkou neznámou. Zajímá vás, co to streetwork je?

MOU KANCELÁŘÍ JE ULICE

Foto
Streetwork spočívá ve vyhledávání a nabízení pomoci, a to především těm, kteří si sami o pomoc říct nechtějí nebo to nedokáží. Čtyřiadvacetiletá streetworkerka Helena Kotová, která pracuje v Prevcentru Blansko, se nám pokusila svou práci přiblížit: "Streetworker je sociální pracovník, jehož ,kanceláří´ je přirozené prostředí klientů - dětí a mladých lidí. Můžou to být třeba ulice, parky, hospody, kluby, herny, nádraží... Já například chodím na blanenské koupaliště, kde se v letních měsících scházejí party holek a kluků, a nabízím jim služby svoje i Prevcentra." Centrum PVC je otevřeno klukům i holkám, ale Helena se zaměřuje hlavně na holky, už proto, že jim jako dívka může lépe porozumět.

VSTUP VOLNÝ

Helena nám pomohla i s dalším pojmem - co to je nízkoprahový klub: "Je to místo pro mladé, kam není problém kdykoliv zajít a kde člověk před sebou nemá žádné překážky. To znamená, že do nízkoprahového klubu můžete bez peněz, protože všechny služby jsou zdarma. Důležité je, že je přísně zachovávána anonymita - pokud nechcete prozradit svoje jméno, nevadí. Přesto v klubu určitá pravidla platí, ta mimo jiné zakazují užívání alkoholu, drog, násilí nebo šikanu."

MÍT SE KOMU VYPOVÍDAT

Helena nabízí dívkám hlavně pochopení a možnost kdykoliv se na ni obrátit s problémem nebo si jen tak popovídat. A jaké problémy Helena nejčastěji řeší? Bývají to obvykle problémy s partnery, s rodiči nebo kamarády a problémy ve škole. Holky jsou ve věku, kdy si hledají svoje místo ve společnosti, chtějí být uznány za dospělé, ale společnost a rodiče je zatím tak neberou. "Kolikrát se holky chtějí jen vypoví dat, nepotřebují slyšet radu, jde jim o vyslechnutí a tichou podporu."

OPRAVDOVÉ PROBLÉMY

Nejhorší případy jsou takové, které nevyřeší nějaké popovídání či poradenství. Třeba když má dívka strach, jestli se nenakazila virem HIV nebo jestli není těhotná. Helena říká: "To jsou věci, které jsou opravdu náročné. Musím holky připravovat i na tu špatnou možnost, řeči typu ,uvidíš, to bude dobré` jsou sice na místě, ale musí být vyvážené i možností ,počítej s tím, že to může dopadnout i jinak´. Pak je důležité ukázat holkám všechny možnosti, aby věděly, že i když to dopadne špatně, je vždycky nějaká cesta dál."

ŽLUTÉ KUŘE NA SCÉNĚ
Na to, aby Prevcentrum Blansko mohlo provozovat jak klub, tak streetwork, potřebuje finanční prostředky. S tímto problémem mu pomohla veřejná sbírka Pomozte dětem!, která společnosti v minulém roce přispěla částkou 135 000 Kč. Díky tomu se mohl naplno rozběhnout projekt pro holky, který pro ně znamená jednu z mála možností, jak dát volnému času v ospalém Blansku nějaký smysl.

KLUB V BLANSKU
Nízkoprahový klub PVC v Blansku je určen dětem a mladým lidem od 11 do 20 let, kteří tráví svůj volný čas touláním na ulici nebo v partě. Nabízí jim řadu činností, jimiž mohou vyplnit volný čas a vyhnout se tak nudě. Příchozí si může zahrát stolní fotbálek, hokej, ping-pong, šipky nebo basketbal, je tu i perfektně vybavená počítačová místnost, zkušebna, výtvarná a keramická dílna nebo fotokomora.

Autor

Veronika Jeřábková