Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Slyšel jsem, že se v některých rádiových přijímačích používá varikap. Můžete mi prosím vysvětlit, co je to za součástku? Libor Nový, Písek

Slyšel jsem, že se v některých rádiových přijímačích používá varikap. Můžete mi prosím vysvětlit, co je to za součástku?
Libor Nový, Písek
Varikap, který se také někdy označuje jako kapacitní dioda, je v podstatě kombinace usměrňovací diody s kondenzátorem. Můžeš si ho představit jako kondenzátor, u kterého můžeme měnit velikost jeho kapacity pomocí změny velikosti napětí přivedeného na jeho svorky.

Na jaké napětí je LED dioda?
Kristýna H., Chodov
Maximální napětí, na které můžeme LED diodu připojit, se liší podle toho, jakou má daná dioda barvu. U většiny diod je to tak, že zelená a žlutá dioda plně svítí již při 2 až 2,5 voltech a červená dioda již při 1,7 voltech. V obchodech se však dají koupit i ledky na 3, 5 nebo 12 V. K těm zbylým musíme ve většině případů přiřadit ještě předřadný rezistor.

Jak nabíječka pozná, že baterie, která je v ní umístěná, je již zcela nabitá?
Anna Drobná, Příbram
Většina nabíječek obsahuje nějaký druh elektronického zařízení, které kontroluje velikost proudu, jenž teče do nabíjené baterie. Čím je proud menší, tím je baterie víc nabitá, a když tento proud klesne na nulu nebo na jinou stanovenou hodnotu, nabíječka tento stav vyhodnotí tak, že je baterie zcela nabitá, a odpojí ji od nabíjení.

Své dotazy posílejte na e-mail: rady-technika@iabc.cz nebo na adresu re dakce: ABC, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 a obálku označte heslem TECHNICKÁ PORADNA.