Sen o křemíkovém údolí

Sdílej
 
Další významnou osobností z bývalých čtenářů ABC, kterou vám dnes představíme, je Petr Ulrich. Proslavil se na poli informačních technologií a internetu a dodnes hrdě prohlašuje, že to bylo právě ábíčko, které ho pro jeho práci nadchlo.

Další významnou osobností z bývalých čtenářů ABC, kterou vám dnes představíme, je Petr Ulrich. Proslavil se na poli informačních technologií a internetu a dodnes hrdě prohlašuje, že to bylo právě ábíčko, které ho pro jeho práci nadchlo.

Když jste zakládal první český obchod na internetu www.shop.cz, většina lidí u nás vůbec netušila, co to internet je. Byl to pro vás krok do neznáma, nebo jste svému záměru stoprocentně věřil?
Tak trochu obojí. K internetu jsem se dostal jako jeden z prvních už v roce 1990 během svého působení v Lawrencových laboratořích v Kalifornii.

Foto
Bylo to dokonce ještě dřív, než vznikla technologie WWW. Internet byl tehdy ještě v plenkách a měl jen pár uživatelů převážně v akademickém prostředí. Nápad na elektronický obchod zrál postupně, nikde nic podobného ještě nebylo. Psal se rok 1993 a lidé si pletli internet s internátem. Dnes to zpětně vidím jako velké bláznovství, které se však podařilo. Dokonce se tehdy u nás ujalo mé označení virtuální obchodní dům, na které mám snad ještě dodnes registrovanou ochrannou známku. V roce 1994 toto slovní spojení znělo jako nesmysl a lidé mi říkali "přejmenuj to", dnes je se z něj stal běžný termín jako např. lux nebo xerox. Nikoho by už ani nenapadlo, že by se to mohlo jmenovat jinak.

Impulsem, který vás nastartoval pro vaši současnou profesi, bylo ábíčko. Pamatujete si na to?
Na tento okamžik nikdy nezapomenu. Jednalo se o jednostránkový článek o kalifornském Silicon Valley a psal se rok 1982. Tehdy se u mne zrodila silná touha všechno to vidět na vlastní oči, byl však ještě hluboký socialismus a cesta do Ameriky nebo založení vlastní firmy bylo jako námět na sci-fi. O pár let později se šílená fikce stala realitou, když jsem v centru Křemíkového údolí založil vlastní počítačovou firmu Qbizm Technologies, Inc.

Co vás jako kluka zajímalo kromě počítačů? Vyhledával jste v ábíčku jen techniku?
Nejvíc mne bavily kreslené seriály a vystřihovánky. Zajímal jsem se ale v podstatě o všechno a v ábíčku jsem snad nikdy nevynechal jediný článek. Mimochodem, sehnat v té době ábíčko bylo velmi obtížné, u novinového stánku v rodném Bzenci stávaly fronty už od rána. Člověk si časopisu pak patřičně vážil. Dodnes mám pečlivě uschované všechny ročníky.

V oblasti IT a internetu by chtěl jednou pracovat nejeden kluk. Co byste takovým zájemcům poradil?
Neomezovat se jen na IT a internet! Skutečná síla vychází ze schopnosti nacházet nové příležitost a kombinovat různé obory. Koneckonců počítače a internet tu nejsou samy pro sebe, ale aby různým lidem pomáhaly řešit různé potřeby. Abych byl skutečně dobrý v IT, nestačí umět programovat nebo se občas před kamarádem vytáhnout s nějakým cheatem pro gamesku. Programátorů je jako ovcí, skutečných odborníků je jen hrstka.

Myslíte si, že i dnes či za pár let se dá prosadit na poli internetu? Není už tato oblast natolik zahlcená velkými investory, že normální člověk nemá šanci? Nebo to mají odchovanci počítačové doby naopak jednodušší?
Na začátku minulého století si jeden geniální německý skladatel údajně řekl, že veškerá dobrá hudba už byla napsána, a proto nemá smysl dál komponovat. Téměř veškerou svou práci spálil. Jsem přesvědčený, že stejně jako má dál smysl skládat novou hudbu, tak je i pořád co objevovat, zlepšovat a vymýšlet. Nemyslím si, že by to novodobí počítačoví draci měli v něčem lepší, než měli dříve jejich tatínci. Mají sice kvalitnější a dostupnější hardware a informace - to však ještě neznamená, že budou automaticky úspěšnější. Při troše nepozornosti se mohou v přemíře informací utopit a ve snadné dostupnosti všeho mohou rychle zakrnět. Osobně věřím tomu, že aby se člověk v něčem opravdu prosadil, pak musí mít velkou fantazii, vůli, nesmí se bát neúspěchu, a hlavně to musí pořád zkoušet, zkoušet a zkoušet.

***

PETR ULRICH (1973), předseda představenstva a výkonný ředitel Qbizm technologies, a. s., se věnuje internetu a e-komerce již od roku 1990, kdy se podílel na projektu využití sítě internet společně s kalifornskými Lawrence Berkeley Laboratories. V roce 1996 založil první e-komerce firmu v české republice, INET, a. s., provozující první a po čtyři roky největší tuzemský elektronický obchod SHOP.CZ. Podílel se na rozjezdu čtvrtého pilotního projektu na světě na zavedení bezpečného platebního systému pro internet, je zakládajícím členem a také členem představenstva Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Po prodeji INET, a. s., německým investorům založil Qbizm technologies, a. s., a věnuje se inovačním technologiím.