Colin McRae Rally 3

Sdílej
 
Colin McRae je jméno, které vzbuzuje respekt nejen u jezdců rallye, ale také u výrobců počítačových her tohoto žánru. Společnost Codemasters postavila na jméně slavného závodníka velmi oblíbenou a hratelnou sérii, kterou není snadné překonat.

Colin McRae je jméno, které vzbuzuje respekt nejen u jezdců rallye, ale také u výrobců počítačových her tohoto žánru. Společnost Codemasters postavila na jméně slavného závodníka velmi oblíbenou a hratelnou sérii, kterou není snadné překonat.

McRAE ONLY

Foto
Do třetího dílu autoři vstoupili novinkou v podobě pozměněného šampionátu. Jeho třemi sezonami se ale budete moci probíjet pouze v kůži "létajícího Skota" McRaeho, což je škoda zvláště proto, že vám hra během kariéry nedovolí posadit se za volant auta jiné značky než Ford (zatímco Colin nyní již paradoxně sedlá Citroën). Samozřejmě ale o ostatní vozidla nepřijdete, budete si je totiž moci osahat při samostatném projíždění jednotlivých časovek. Před každým závodem si, jak je již zvykem, můžete prohlédnout informace o jednotlivých úsecích trati, zjistit předpověď počasí a podle toho upravit automobil a také si cvičně projet nastávající etapu. Přestože vyladění auta automaticky zařídí počítač, je dobré tu a tam podle svého úsudku a jezdeckého umění poštelovat převodovku, pohrát si s brzdami nebo změnit typ karoserie. Mezi rychlostními zkouškami si můžete opravit vůz, bohužel nyní se o vše stará počítač, takže chybí docela zábavné přerozdělovaní minut na opravu jednotlivých součástek.

DEMOLIČNÍ DERBY?

Ačkoliv se hra pyšní Colinovým jménem, licence na jednotlivé rallye již chybějí, a závody jsou proto anonymní. Do kopce se závodí v hornatém Řecku, mezi klokany budeme svištět v rudé australské buši, povozíme se lesnatou finskou krajinou, klouzat budeme na zasněžených švédských cestách a nechybí ani závodění ve Španělsku, Velké Británii, USA nebo Japonsku. To vše za volantem vlajkového Fordu Focus nebo Puma, Mitsubishi Lanceru, Subaru Imprezy, MG, Fiata Punto či Citro¨rnu Xsara. Auta jsou překrásně vymodelována a každé vaše jezdecké zaváhání na nich bude ihned poznat. Popraskaná okna se brzy vysypou, zmačkané plechy začnou odpadávat, dlouho nevydrží ani spoiler či výfuk a s trochou úsilí si můžete ze svého speciálu vyrobit pěkného "naháče" bez oken, dveří a kapot. Vaše auto má ovšem buldočí povahu, a dokud mu neutrhnete obě poháněná kola, máte stále šanci se do cíle doplazit.

PÁR MUCH NA ZÁVĚR

Přestože grafika je jako obvykle velmi hezká a propracovaným modelům aut zdatně sekundují pěkné efekty (kapky deště rozstříkávající se o přední sklo nebo kouřové efekty a mlha jsou kouzelné), najdou se i některé chyby. Dojem ze solidně zpracovaného okolí například kazí přehnaná odolnost některých objektů (malé stromky), o které se můžete rozbít, nebo oškliví dvourozměrní diváci. Ačkoliv je samozřejmě k dispozici nepřesná klávesnice, k dokonalému zvládnutí vozidel je ideální volant, bez nějž hra také ztrácí mnoho ze své hutné atmosféry. Přestože nový Colin McRae Rally je skvělá hra, z konzolí si s sebou nese nepřehlédnutelný punc arkádovitosti. Ostatně stejně jako předchozí díly, a možná i proto bude minimálně stejně oblíbený.

Distribuce v ČR: Cenega Minimální konfigurace: Pentium 750, 128 MB RAM, 32 grafická karta