Malá barevná hudba

Sdílej
 
ELEKTRONIKA Atraktivním doplňkem každé hudební produkce jsou barevné světelné efekty. Vybavení diskoték je dnes v tomto směru na vysoké úrovni a světelná zařízení využívají řady principů.

Jednak fungují samostatně - otáčivé koule s odraznými zrcadly, světelné majáky či lasery, jednak může být jejich činnost závislá na hudebním signálu. Vrcholem jsou samozřejmě produkce řízené počítačem podle zadaných programů. My si zkusíme vyrobit velmi jednoduchou barevnou hudbu napájenou z baterie. Zařízení vyhodnocuje zvuk v prostoru a při jeho určité intenzitě rozsvítí světelný prvek. Při reprodukované hudbě reaguje krabička zejména na rytmický podklad, vytvářený hlavně bicími nástroji a basovou kytarou.

Jak to funguje

Jako senzor hudebního signálu využívá zařízení malou kapsli elektretového mikrofonu. Skutečnost, že nemusíme naši barevnou hudbu propojovat vodičem, má neocenitelné výhody, protože krabičku můžeme umístit kamkoli. Signál z mikrofonu potřebujeme pro ovládání světelného prvku značně zesílit. Proto využijeme operační zesilovač IO běžného typu 741. Ten je zapojen jako napěťový zesilovač s velkým vstupním odporem. Zesíleným napětím z výstupu tohoto integrovaného obvodu přímo ovládáme tranzistorový spínač T, který rytmicky spíná superjasnou LED diodu D.

Kvalitní odrušení

Pohled ze strany součástekPozornost věnujme připojení mikrofonu ke vstupům do plošného spoje. Aby nedocházelo k nežádoucímu rušení jinými signály, použijeme pro připojení kousek stíněného vodiče. Stínění samozřejmě spojíme se záporným pólem.

Montujeme

Každý bude muset trochu improvizovat ze součástek, které má k dispozici. Výhodou je, že v zapojení nemusíme nic nastavovat. Chod přizpůsobíme intenzitě zvuku umístěním zařízení v určité vzdálenosti od zdroje. Světlo diody musí blikat oddělenými impulsy, stálé rozsvícení znamená příliš velkou hlasitost v prostoru mikrofonu. Důležité je umístění mikrofonní kapsle. Do krabičky vyvrtáme otvor o průměru mikrofonu a kapsli do něj vlepíme vteřinovým lepidlem tak, aby přijímací plocha mikrofonu směřovala ven.

Univerzální využití

Pohled ze strany spojůPokud je ve vaší rodině někdo nedoslýchavý, můžeme zařízení použít jako vynikající indikátor zvonění domovního zvonku. Stačí je položit na stůl nebo pověsit na stěnu na viditelné místo. Blikání je velmi nápadné. Nejlepší dojem z produkce je samozřejmě potmě. Zařízení má malý odběr, proto ti šikovnější mohou zkusit připojit více LED diod několika barev, nesmějí ovšem zapomenout na předřadné rezistory.

ROZPIS SOUČÁSTEK

Integrované obvody: IO - operační zesilovač 741 nebo 748 v pouzdře DIL nebo v kovovém pouzdře Tranzistory: T - BC546 Diody: D - superjasná LED průměr 5 mm, červená Rezistory: R1 - 2K2; R2, R3 - 10k; R4 - 1k; R5 - 5M6; R6 - 820; R7 - 330 Kondenzátory: C1 - keramický M22; C2 - elektrolyt G22/10V Ostatní: S - posuvný spínač; M - elektretový mikrofon (kapsle)