Internetový průvodce VI

Sdílej
 
ORIENTACE A VYHLEDÁVÁNÍ NA INTERNETU ČESKÝ INTERNET

Internetový průvodce VINa začátku našeho seriálu o internetu jsme vám představili strukturu této rozlehlé počítačové sítě, takže si jistě dovedete představit, že najít požadované informace v tak velikém množství dat není jednoduché. Internetových stránek je tolik, že kdybyste každou vytiskli na jeden list papíru a naskládali je na sebe, dostali byste sloup vysoký několik desítek kilometrů. Informace na internetu nemají pevný řád, neexistuje žádný úplný seznam všech stránek či všech serverů a ani by to nebylo možné, protože v každém okamžiku nové stránky vznikají a staré zanikají. Internet je neustále v pohybu a bylo by těžké se v něm orientovat. Naštěstí však existují nástroje vyhledávání. Říká se jim vyhledávací centrály. Dnes se seznámíme s českými vyhledávacími centrálami a příště se světovými. K nejznámějším českým centrálám patří například www.atlas.cz, www.centrum.cz, najdi.to,. Nejstarším a bezpochyby nejpo-užívanějším vyhledávačem je však Seznam na adrese www.seznam.cz. Podíváte-li se na hlavní stránku, uvidíte pod reklamním banerem vyhledávací políčko s tlačítkem "Hledej", pod ním pak ve dvou sloupcích názvy kategorií. Tyto kategorie slouží jako odkazy.

Jak vyhledávat?

Ukázka vyhledávání podle kategorií podle uvedeného příkladu. Nad zobrazenými podsekcemi je vidět posloupnost od hlavní stránky (obsahu)Na centrále můžete vyhledávat dvěma základními způsoby. První způsob použijete v případě, že nehledáte zcela konkrétní stránku, ale víte, z jakého oboru či na jaké téma jsou požadované údaje. Potom už postupujete po kategoriích. Kliknete-li na hlavní stránce na některou z nich, otevře se vám seznam podkategorií (podsekcí) a seznam konkrétních stránek. Můžete si vybrat z již zobrazených odkazů nebo ještě zvolit další kategorii - v závorce je vždy uveden počet stránek, které obsahuje. Například hledáte-li stránky některého rádia, začněte v kategorii "zábava", dále zvolte "rádia" a tam uvidíte jako jeden z odkazů např. rádio Evropa 2. I zde ještě vybíráte ze čtyř možností, než se dostanete na konkrétní stránku na adrese www.evropa2.cz. Můžete si všimnout, že tato adresa by se dala také snadno odvodit podle pravidel, o kterých jsme psali v jednom z minulých dílů seriálu.

Klíčová slova

Druhou možností vyhledávání je zadání konkrétního klíčového slova do vyhledávacího políčka. Klíčové slovo je to, které nejvíce popisuje hledané informace. Může se jednat i o více slov. Centrála se pak pokusí vyhovět vašemu dotazu a zobrazí vám výsledek vyhledávání v podobě seznamu odkazů. Některé centrály řadí tyto výsledky podle pravděpodobnosti, se kterou byla nalezena právě hledaná stránka, jiné podle kategorií, ve kterých byly výsledky nalezeny. Stává se, že počet nalezených odkazů je velmi vysoký, obvykle však stačí projít několik prvních stránek, abyste našli hledaná data či zvolili jiný dotaz. Neuspějete-li, pokuste se vybrat jiné klíčové slovo nebo slovní spojení. Pokud se vám nedaří, můžete také nahlédnout do nápovědy, kterou má každá vyhledávací centrála. Výsledky vyhledávání klíčového slova "jízdní" - je myšleno jízdní řád - na centrále Centrum. Nejdříve se objeví počet odkazů v kategoriích, poté již linky na jednotlivé stránkyCentrály vám tak usnadňují orientaci v internetu, bez nich byste si museli zapamatovat každou internetovou adresu a to samozřejmě není možné. Většina vyhledávačů nabízí také další doplňkové služby mající za úkol přitáhnout více návštěvníků a zpříjemnit jim hledání. Nejčastějším případem je e-mail, denní zprávy, počasí, na Seznamu najdeme například aktuální sněhové zpravodajství, Atlas nám zase zobrazí přesný čas, a dokonce jej porovná s tím na našem počítači.

Vyhledávač vyhledávačů

Za zmínku také stojí vyhledávač Alenka na adrese www.alenka.cz. Tento server je jakýmsi rozcestníkem odkazujícím na ostatní vyhledávače a specializované informační servery.

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Najděte kdekoliv na internetu tři pravidla, která platí pro přestupný rok a napište nám internetovou adresu, ze které jste čerpali.

Odpovídejte prostřednictvím internetu na adrese http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. Cena: multimediální CD Velký slovník cizích slov.

SLOVNÍČEK POJMŮ

vyhledávací centrála - server specializovaný na vyhledávání na jiných serverech a internetových stránkách, nástroj pro orientaci na internetu klíčové slovo - slovo obsažené v titulku stránky, charakterizující obsah nebo téma dané stránky kategorie - kritéria pro třídění internetových stránek a serverů

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor Kresba Jan Smolík