Fire Department

Sdílej
 
Počítačový simulátor hasičského sboru? To zní v záplavě násilnických stříleček a adrenalinových závodů velmi originálně. Podařilo se zpracovat vynikající nápad do kvalitní herní podoby?

Počítačový simulátor hasičského sboru? To zní v záplavě násilnických stříleček a adrenalinových závodů velmi originálně. Podařilo se zpracovat vynikající nápad do kvalitní herní podoby?

BUDU HASIČEM!

Realtimová strategie (tedy strategická hra odehrávající se v reálném čase) Fire Department hráče pověřuje ovládáním hasičského sboru v deseti rozličných misích. Své hasiče v nich budete posílat do akce jak ve vybuchující továrně a hořící bance, tak při železničním neštěstí a ničivém lesním požáru. Podle úvodní situace požáru dostanete k ruce specifický hasičský tým, složený například z několika hasičů, technika a zdravotníka, k dispozici dostanete také cisternu a sanitku. Často se vám ovšem stane, že se požár rozšiřuje rychleji, než vy hasíte, a tak se k vašim hochům brzo přidají ještě posily včetně profesionálního záchranáře, těžkooděnce v azbestovém obleku a vrtulníku rychlé záchranné služby.

OHNIVÉ TANGO

Už vzhledem k žánru hry není uhašení takového požáru žádná brnkačka. Ovládat totiž musíte celý tým, což neznamená jen přiřazovat jednotlivé hasiče k hašení různých táboráků, ale budete také přejíždět s cisternou a sanitkou na nejvhodnější místa, vytahovat požární žebříky ke správným oknům a vodními děly na hasičských vozech kropit nejvýbušnější místa. Navíc úkoly, které plní členové sboru, nespočívají jen v hašení - vaši svěřenci budou také zachraňovat oběti uvízlé v plamenech, deaktivovat rozbušky nastražené žháři a pomocí požárnických seker se budou dobývat do niter hořících budov. Protože máte vše na starost vy, nikdo nic neudělá sám. Necháteli požárnický vůz příliš blízko ohně, nikdo s ním neodjede a vy budete za chvíli řešit o jeden ohýnek víc, a pokud hasiči dojde voda a vy s ním nedojdete k cisterně, nechá se letargicky pohltit plameny a sveřepě v nich uhoří.

ZAPÁLENI PRO HRU

Kromě originálního nápadu vyniká Fire Department solidním zpracováním - prostředí je plně trojrozměrné a vy kolem něj můžete létat kamerou stejně, jako si ho přibližovat. Plameny sálají za zvuků sirén velmi realisticky a poté, co je uhasíte, na jejich místech ještě řežaví uhlíky, takže vám bude u monitoru možná docela horko. Kromě hry samotné, která je opatřena kvalitními českými titulky, nabízí Fire Department ještě sekci s popisy jednotlivých hasičských specializací a také unikátní možnost přebarvit vozový park hry do podob několika různých států. Vedle toho a skutečnosti, že se Fire Department prodává za relativně nízkou cenu, se hře nedá příliš vytknout ani jejích pouhých deset misí. Vzhledem k jejich variabilitě vám vydrží na příjemně dlouhé hraní a nemusím asi dodávat, že se při některých z nich pěkně zapotíte. Koneckonců - to se hasičům stává.

Distribuce v ČR: Cenega
Minimální konfigurace: procesor 1GHz, 256 MB RAM, 32 MB 3D grafická karta