Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Co je pravdy na tom, že bakteriím nevadí radioaktivní záření? Aleš, Kroměříž

Co je pravdy na tom, že bakteriím nevadí radioaktivní záření?
Aleš, Kroměříž

Určitě to neplatí pro všechny bakterie, je však pravda, že některé druhy dovedou přežít v podmínkách, v nichž by měl problémy i ten nejodolnější mutant z nejbláznivějšího sci-fi filmu. Přeborníkem v tomto "adrenalinovém sportu" je na první pohled nenápadná potvůrka Deinococcus radiodurans, v doslovném překladu "divná kulička, která snáší radiaci" (na obr.). Byla objevena roku 1956 v masové konzervě sterilizované silným zářením, jehož pro ostatní bakterie smrtící účinky jí nijak neubraly na čipernosti. Bez potíží přežije více než tisícinásobek dávky, která by zabila člověka. (V tak silné radiaci se rozpadají i skleněné nádoby!) Radioaktivní záření poškozuje DNA. Ani Deinococcus se zemětřesení uvnitř vlastní buňky nevyhne - jeho DNA se účinkem radiace rozpadne na krátké zlomky.
Zatímco pro jiné organismy by to znamenalo neodvratnou záhubu, Deinococcus umí tyto zlomky poslepovat do původní podoby. Od každého genu má pro jistotu hned několik kopií, takže mu vždy nějaká zůstane jako vzor pro opravu. Rovněž "opravářské nádobíčko" má mnohem dokonalejší než jakýkoli jiný živáček.

Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.