Připomínadlo - Držák vzkazů i stojánek pro tužky

Sdílej
 
Připomínadlo vám poslouží nejen jako nádoba na tužky, ale i jako držák vzkazů, seznamů s nákupem nebo věcí, na které nechcete zapomenout.

NÁPAD

Připomínadlo vám poslouží nejen jako nádoba na tužky, ale i jako držák vzkazů, seznamů s nákupem nebo věcí, na které nechcete zapomenout.

POTŘEBUJETE

Foto
Prkénko (nejlépe smrkové) zhruba o velikosti 13 x 70 x 640 mm a kloboukovou (kulatou) gumu o průměru 2 až 4 mm a délce 400 mm. Dále potřebujete obyčejnou tužku, lupenkovou pilku, vrtačku a smirkový papír.

POSTUP VÝROBY

Prkénko si rozměřte na devět stejně velkých čtverců a rozřežte. Pak si označte, kde budete vrtat díry pro kulatou gumu. Potřebné míry vidíte na nákresu. Do každého čtverce vyvrtejte dvě dírky. Kdo má možnost použít stojanovou vrtačku, může několik prkének najednou. Jinak je lepší dírky vrtat jen do jednoho prkénka a na další si znovu narýsovat body pro vrtání. Dírky musí být přesně nad sebou. Dále na prkénka narýsujte vnitřní čtverce. Do jejich rohů vyvrtejte díry a zbytek vyřízněte lupenkovou pilkou. Pozor! U jednoho prkénka otvor neprořezávejte, neboť vám poslouží jako dno stojánku. U tohoto prkénka (dna) vyhlubte na jedné straně dírky, do nichž se schová uzlík na gumě. Když poskládáte prkénka na sebe, uvidíte, jak přesně jste pracovali. Případné nerovnosti a nepřesnosti je možné ještě zabrousit hrubým smirkovým papírem (hrubost 50). Nakonec výrobek vyhladíte smirkovým papírem hrubosti 160. Připomínadlo můžete natřít (např. mořidlem či včelím voskem rozpuštěným terpentýnu) nebo ho nechat v přírodní barvě dřeva. Nakonec ustřihněte dva 15 cm dlouhé kousky gumy, u kterých uvažte na jedné straně uzlík s co nejmenším koncem, aby se dal skrýt ve vyhloubené dírce. Po provlečení gum všemi prkénky můžete udělat na druhé straně gumy uzlík, smyčku, nebo stačí použít zarážku, která se dává na tkaničky bund.