Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Kolika let se dožívají zlatí křečci? Petr K., Rakovník

Kolika let se dožívají zlatí křečci?
Petr K., Rakovník
Asi tě nepotěšíme, křečci, křečíci a další drobní hlodavci patří mezi krátkověká zvířata, každý, kdo si je pořizuje, proto musí počítat s tím, že mu po čase umřou. Pokud je chováš od mláděte, budeš se s nimi těšit dva až tři roky, jen výjimečně déle. U zlatých křečků, kteří nejsou příliš prošlechtění, také záleží na tom, zda je za vhodných podmínek zimuješ - zimní spánek jim život prodlouží.

Máme dvě suchozemské želvy, asi rok staré. Včera jsme našli v jejich trusu nějaké červy. Poraďte mi prosím, co to může být a co s tím mám dělat.
Naďa Ch.


Suchozemské želvy mohou mít vnitřní parazity, stejně jako většina jiných zvířat. Je proto nutné je včas odčervit, podobně, jako to musí dělat chovatelé psů. Měla bys s nimi proto zajít k veterináři, dříve než se v nich parazité rozmnoží natolik, že je to bude oslabovat. Chovatelé psů své svěřence odčervují pravidelně každý rok (pes, který se pohybuje venku mezi jinými psy, totiž snadno nějaké parazity získá). U želv chovaných doma v teráriu stačí jednorázové odčervení. Pokud spojíš tento zákrok s kompletní výměnou či dezinfekcí vybavení terária, další odčervování již nebývá nutné.

Mám doma myš. Dávám jí do terária různé prolézačky, ale ona je vždycky rozkouše. Proč?
Miroslav Š.


Myši patří mezi hlodavce, to znamená, že jim přední hlodavé zuby neustále dorůstají. V přírodě s tím nemají problémy, při hledání a získávání potravy se jim zcela přirozeně obrušují. Ale v zajetí, kde přijímají náhradní stravu, jim mohou přerůstat. Zvířata instinktivně hledají, o co by si je obrušovala, a pokud jim nedáš do chovné nádrže nic jiného, obrušují si je o ty prolézačky. Stačí tedy, abys myši předkládal něco, co se jí bude k této činnosti zdát vhodnější - např. kousky dřevíček či větviček, ale třeba i suchý tvrdý chléb, kterým jí dokonce uhradíš část potravy. Pokud by myš hlodala prolézačky nadále, na čas jí je odeber, aby si zvykla na jiné "ohlodávací" předměty. Až se na ně naučí, můžeš jí dát prolézačky zpět, jsou-li plastové, určitě se k nim myš od dřeva nevrátí.

**

Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz.