Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Proč při krájení cibule slzí oči? Šimon M., Brno

Proč při krájení cibule slzí oči?
Šimon M., Brno

Cibule ve svých buňkách obsahuje agresivní, na síru bohaté látky, které ji chrání před parazity (včetně bakterií) a býložravci. Tyto chemikálie však vznikají z jiných látek až v okamžiku, kdy na cibuli zaútočí nějaký vetřelec. V buňkách poškozených nožem vzniká plynná látka patřící mezi sulfoxidy (obsahuje síru vázanou dvojnou vazbou na kyslík), která snadno proniká k očím. V oční rohovce jsou citlivá nervová zakončení, reagující na přítomnost této látky. Nervová soustava poté vydá příkaz slzným žlázám, aby začaly uvolňovat slzy, mající za úkol dráždivou chemikálii z oka smýt. Ke krájení cibule je radno použít co nejostřejší nůž, aby se řezem poškodilo co nejméně buněk. Někdy se radí cibuli před krájením ochladit v ledničce nebo v mrazáku, ale tento postup není příliš účinný. Cibuli je možno krájet pod průhledným poklopem (nebo mikrotenovým sáčkem), pod nějž vsuneme pouze ruce s nožem. Trochu pomáhá zapálit u cibule svíčku - vzdušné proudění dráždivý plyn nasaje přímo do plamene. Podobně proudění vzduchu vyvolané tekoucí vodou v těsné blízkosti cibule strhne chemikálii s sebou. Poměrně spolehlivé řešení nabízejí potápěčské brýle, nesmí ti však vadit, že se na tvůj účet bude bavit celá rodina. Foto Ondřej Vrtiška

Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz .