Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Můžete mi vysvětlit, proč se mi někdy zdá, že žárovka v mé lampičce bliká? Monika Štychová, Plzeň

Můžete mi vysvětlit, proč se mi někdy zdá, že žárovka v mé lampičce bliká? Monika Štychová, Plzeň

Ona opravdu bliká, protože je připojena na střídavé napětí. Kvůli nedokonalosti lidského oka a kvůli tomu, že je v zásuvce střídavé napětí o frekvenci 50 Hz, se nám však zdá, že trvale svítí. To, že se ti občas zdá, že nepatrně mění intenzitu svého svitu a bliká, může být způsobeno kolísáním napětí v zásuvce nebo také kolísáním frekvence daného napětí.

Můžete mi prosím vysvětlit, jak vypadá jazýčkové relé a jak funguje? Petr Jáchym, Liberec
Jazýčkové relé má ve většině případů podobu skleněného válečku, ze kterého vedou dva a více vývodů a uvnitř něhož jsou nejméně dva kontakty v podobě tenkých plíšků. Ty se stejně jako u relátka normálního spojí k sobě pomocí magnetického pole, které však u jazýčkového relé může být tvořeno i obyčejným magnetem. Není relátka normálního kotva, která ovládá kontakty. Ty se ovládají pouze vlastním magnetickým polem.

K čemu je dobrý diodový můstek?
Jindřich Starý, Praha

Diodový usměrňovací můstek se používá usměrnění střídavého napětí přivedeného například od transformátoru. Proti jednocestnému usměrňovači, ve kterém je pouze jedna polovodičová dioda, jsou zde diody čtyři, které díky svému zapojení lépe plní funkci usměrňovače. Dokáží totiž pracovat s kladnou i zápornou půlvlnou střídavého napětí.

Co za typ obvodu je TDA 7294?
Leoš Holý, Jihlava

TDA 7294 je jeden z mnoha typů nízkofrekvenčních, integrovaných zesilovačů, které dnes nahrazují dřívější tranzistorové zesilovače. Díky malému množství potřebných vnějších součástek se často používá při konstrukci zesilovačů k reprosoustavám nebo jako zesilovač pro výstup zvukové karty u PC.