Java hry

Sdílej
 
V mobilech se obvykle ukrývají klasické, poměrně jednoduché hry, které do telefonů instaluje už výrobce nebo mobilní operátor. Chcete-li na svém telefonu nějaké hry hrát, dříve či později zjistíte, že si s předinstalovanou nabídkou nevystačíte. Co dál?

V mobilech se obvykle ukrývají klasické, poměrně jednoduché hry, které do telefonů instaluje už výrobce nebo mobilní operátor. Chcete-li na svém telefonu nějaké hry hrát, dříve či později zjistíte, že si s předinstalovanou nabídkou nevystačíte. Co dál?
Máte-li mobilní telefon podporující JAVA aplikace, existuje pro vás jednoduché řešení. Prostě si do svého mobilu nějakou hru stáhněte. Nabídka je dnes už poměrně bohatá.

JAKÉ MOBILNÍ TELEFONY PODPORUJÍ JAVA HRY?

Na trhu se neustále objevují nové a nové typy mobilních telefonů. Některé JAVA hry podporují, některé ne. Bohužel to, že váš telefon JAVA hry "umí", ještě neznamená, že je na něj snadno pořídíte - nabídka se zatím omezuje jen na několik nejrozšířenějších typů telefonů. Většinou se jedná o modely

Foto
od Nokie, ale postupně se v nabídkách prosazuje i Siemens, Sharp, Sony Ericsson, dříve či později uslyšíme také o Samsungu a dalších. Pojďme se teď podrobněji podívat na modely telefonů, na kterých si lze už dnes JAVA hry zahrát a které najdeme v nabídce domácích operátorů. Snad vám tento výčet bude nápomocný při výběru nového mobilního telefonu, nebo se alespoň dozvíte víc o tom stávajícím.

Nokia 3410 - velmi spolehlivý a překva pivě schopný model, který lze dnes pořídit za velmi příznivou cenu. Jedná se o starší typ, tudíž je potřeba smířit se s černobílým displejem a s tím, že nové hry se pro něj už nevyrábějí. Přesto je stávající nabídka zajímavá a bohatá.

Nokia 6310i - z pohledu her lze o tom to modelu říci vlastně to samé jako o Nokii 3410. Tento typ je vybavenější co se JAVA hraním až tak moc nesouvisejí.

Nokia 3510i - cenově dostupný model s poměrně kvalitním barevným displejem. Tento model se Nokii opravdu povedl, na hraní je ideální. Telefon je dostatečně rychlý, takže si hry opravdu užijete. Pro Nokii 3510i stále vznikají nové hry, ale už současná nabídka je dostačující.

Nokia série 40 - souhrnně se tak označují modely Nokia 3300 , 6100 , 6610 , 6800 , 7210 , 7250 , 7250i . Jde o různě vy padající, ale z pohledu hraní her téměř identické modely. Displej je větší než u Nokie 3510i, nejde ale ještě o nejkvalitnější řadu a tudíž se hry nezobrazují příliš plynule. Pokud chcete mobilní telefon hodnotit hlavně podle toho, jak se na něm hrají JAVA hry, vyberte si nějaký jiný. Nabídka her je nicméně poměrně bohatá a nové neustále přibývají.

Nokia série 60 - souborné označení pro Nokii 7650 a takřka shodnou Nokii 3650 . Kvalitní, velký a barevný displej, dostatečná rychlost a široká, stále se rozšiřující nabídka her zaručuje spoustu zábavy. Je se však třeba připravit na vyšší cenu zařízení. Do série 60 se zařazuje i

Nokia N-Gage , což je zařízení určené primárně pro hraní her kupovaných na samostatných kartách (stejně jako hry pro Game Boy) a na N-Gage lze hrát i hry určené pro sérii 60. Siemens M50 (u T-Mobile MT 50 ) - pro tento černobílý model platí totéž, co pro Nokii 3410, je ale trochu neohrabanější, pomalejší a nabídka her je užší. Siemens C55 - černobílý mobilní telefon, v zásadě následovník M50. Nabídka her není nijak zvlášť široká.

Siemens M55, S55, MC60 - z pohledu hraní her tři velmi podobné modely. Barevné displeje jsou svojí kvalitou nejpodobnější s Nokií 3510i popř. sérií 40. I tyto mobily trpí tradičním neduhem produktů od Siemense - jsou pomalé. Tomu odpovídá nabídka her, kde najdeme hlavně jednodušší tituly.

Sharp GX 13 - mobilní telefon s kvalitním barevným displejem, který je navíc i docela rychlý. Nabídka her není tak široká jako u Nokií, ale vybrat si z kvalitní nabídky určitě lze. I po neherní stránce se jedná o povedený model. Brzy se na trhu objeví jeho následovník GX 23.

Sony Ericsson t610 - zdařilý model od Sony Ericssonu s velmi kvalitním barevným displejem. Nabídka her je zatím úzká, jedná se o model, který se na našem trhu objevil až v roce 2003. Vzhledem k úspěchu tohoto mobilního telefonu po celé Evropě můžeme předpokládat, že nabídka kvalitních herních titulů na sebe nenechá dlouho čekat.

JAK POŘÍDIT NOVOU JAVA HRU?

Ve výčtu mobilních telefonů jsme se záměrně soustředili na modely, na které lze pořídit JAVA hry přímo od firem Eurotel (http://javagames.eurotel.cz) a T-Mobile (http://www.t-zones.cz). Hry lze získat řadou dalších způsobů (na českém internetu například funguje
Foto
několik serverů nabízejících JAVA hry), na těchto dvou místech ale máte jistotu, že hry jsou počeštěné, že zaplatíte rozumnou cenu a že v případě problémů můžete hru reklamovat. Navíc je vám cena hry odečtena z Go nebo Twist karty, popř. vám ji operátor připíše na příští účet za mobilní služby. V porovnání s jinými způsoby pořízení her je to prostě jednoduché a se zárukou. Jak dlouho hrajete je čistě na vašem rozhodnutí. Jen pozor na to, že kdo stahuje, ten za stažení platí (aby se pak kamarádi nedivili).

KOLIK HRA STOJÍ?

Přímo od zmiňovaných operátorů stojí hra obvykle 30 - 60 Kč. Při objednávání z jiného zdroje se připravte na cenu o něco vyšší. Je potřeba dát pozor na to, že něco vás bude stát i stažení hry do mobilního telefonu. Stažení hry se účtuje jako wapový datový přenos, cena za přenesený kilobyte závisí na vašem tarifu. Obvykle jsou hry dlouhé 50 - 100kB, délku hry se dozvíte při jejím objednávání nebo na internetových stránkách operátora. Pro představu: běžná cena za 1 kB přenesený WAPem je 50 haléřů.

HRY BUDOUCNOSTI

Už teď je s JAVA hrami na mobilech docela legrace. A bude líp. S nástupem nových technologií a lepších mobilních telefonů nás brzo čekají hry srovnatelné s hrami na Game Boy, brzy se dočkáme i her pro více hráčů (první vlaštovky už existují). Mobil je dnes pořád s vámi, teď s vámi mohou být neustále i vaše oblíbené hry.

O ČEM JE ŘEČ
JAVA - univerzální programovací jazyk pro programování klasických aplikací i pro psaní programů a her pro mobilní telefony.
JAVA hra - hra napsaná v programovacím jazyce JAVA.
WAP - v angličtině wireless application pro tocol. Zjednodušená obdoba internetových stránek, bezdrátově přístupná z většiny současných mobilních telefonů.
Stažení - aplikace (programy a hry) jsou umístěny na internetovém serveru poskytovatele. Aby se daly využívat, je třeba je nejprve přenést, tedy stáhnout do vašeho mobilního telefonu, což se děje bezdrátově prostřednictvím stránky WAP.
Kilobyte - 1024 bytů, jednotka velikosti počítačových dat. Zatímco ve světě stolních počítačů nejsou výjimkou hry o několika gigabytech, velikost her pro mobilní telefony se pohybuje v řádech kilobytů.

Autor se od roku 2002 zabývá vývojem JAVA her

Autor

Petr Litoš