Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Chtěl bych se zeptat, jestli by spolu mohli žít v jednom teráriu jeden gekon zední a pár gekončíků nočních. Honza H.

Chtěl bych se zeptat, jestli by spolu mohli žít v jednom teráriu jeden gekon zední a pár gekončíků nočních.
Honza H.

Tyto dva druhy ještěrů by se v podstatě v dostatečně velkém a dobře zařízeném teráriu mohly snášet docela dobře. Jejich požadavky na prostředí jsou podobné (vyžadují polosuché až polopouštní terárium). Gekončíci (na obr.) jsou sice mnohem větší než gekon zední, ale rozdíl není zase tak velký, aby ho považovali za potravu. Mimo to jsou gekončíci pozemní tvorové, kteří neumějí příliš dobře šplhat, zatímco gekon zední se

Foto
díky přísavkám obratně pohybuje především po stěnách terária, takže jim snadno unikne. Je samozřejmě nutné dopřát všem zvířatům tolik prostoru, aby každý jedinec v nádrži měl možnost obsadit své vlastní malé teritorium a vlastní úkryt, aby měl možnost se a v neposlední řadě měl k dispozici dostatek potravy - tedy živého hmyzu přiměřené velikosti. Gekončíky lze přikrmovat i myšími holátky a při své velikosti spořádají dospělého cvrčka, gekon zední však vyžaduje hmyz drobnějších rozměrů, který ovšem gekončíci žerou také. Budeš tedy muset hlídat, aby na malého gekona zbylo dost potravy. A pozor, při nedostatku potravy mohou gekončíci dojít k závěru, že je vlastně k snědku i jejich menší spoluobyvatel terária, a uspořádat na něj hon.

Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz .