Novodobé Koloseum

Sdílej
 
Nejdůležitější utkání letošního mistrovství světa v ledním hokeji se budou konat v pražské Sazka Areně. Po svém dokončení se tato stavba stala nejmodernější víceúčelovou halou v Evropě. Impulsem pro stavbu obří arény v Praze byla podmínka Mezinárodní hokejové federace, že mistrovství světa 2004 se u nás bude konat pouze v případě, bude-li postavena nová moderní hala.

Nejdůležitější utkání letošního mistrovství světa v ledním hokeji se budou konat v pražské Sazka Areně. Po svém dokončení se tato stavba stala nejmodernější víceúčelovou halou v Evropě. Impulsem pro stavbu obří arény v Praze byla podmínka Mezinárodní hokejové federace, že mistrovství světa 2004 se u nás bude konat pouze v případě, bude-li postavena nová moderní hala.
Tohoto úkolu se ujala společnost Sazka, která si pro stavbu vybrala průmyslovou čtvrť Vysočany, konkrétně místo, kde stávala továrna ČKD Lokomotivka. Toto rozhodnutí mělo významný dopad na celou oblast. Z

Foto
Českomoravské, kdysi šedivé ulice vinoucí se mezi továrními a nádražními budovami, se pomalu, ale jistě stává důležitá dopravní tepna. Modernizace se dotkla i přilehlého Libeňského nádraží, jehož význam díky Sazka Areně výrazně vzrostl. Kolem vlastní arény, která zabírá zhruba 5 hektarů zastavěné plochy, vzniká tzv. Zelený ostrov o celkové výměře 15 hektarů. Ten bude jakýmsi centrem obchodu a volného času po vzoru podobných center jiných světových velkoměst. Vysočany tak dostávají zcela novou, moderní tvář.

Pekelný kotel

Základní kámen Sazka Areny byl slavnostně položen v říjnu 2002. O dva měsíce později zahájila stavební společnost Skanska práci a v březnu 2004 stavbu v rekordním čase dokončila. V minulém roce to byla bezesporu nejsledovanější stavba u nás. V nepřetržitém provozu - 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, včetně sobot, nedělí a svátků - se po dobu šestnácti měsíců na stavbě střídalo 3000 pracovníků různých profesí. Architekti se při projektování haly inspirovali moderními hokejovými arénami v americké NHL.
Podle tohoto konceptu dostala hala velmi strmé několikaúrovňové hlediště, tzv. pekelný kotel, umožňující perfektní výhled na ledovou plochu z kteréhokoliv sedadla. Sazka Arena se v mnohém podobá antickému Koloseu. Vlastní mohutná železobetonová stavba má navíc stejně jako Koloseum šanci přetrvat tisíciletí. Ani životnost unikátní ocelové střechy není zanedbatelná - měla by tu být minimálně 80 let (o tomto architektonickém skvostu se dočtete v příštím ABC). U technologií, které stárnou nesrovnatelně rychleji, se životnost odhaduje maximálně na 20 let.

Malá a velká hala

Aréna má kruhový půdorys se šesti podlažími. Ze strany od ulice Českomoravská
je na ni napojena čtyřpodlažní obdélníková stavba, v jejímž suterénu se nachází menší tréninková hala. Nad ní je jeden ze dvou hlavních vchodů do arény. Druhý hlavní vchod je naproti němu z Ocelářské ulice, od stanice
Foto
metra Českomoravská. V malé hale budou během mistrovství probíhat tréninky mužstev, později bude sloužit různým sportovním, kulturním či veletržním účelům. Do tribun se zde vejde 2300 diváků. Hrací plochy tréninkové i velké haly se nacházejí 5,5 m pod úrovní okolního terénu. Na této úrovni jsou v aréně také luxusní kabiny hokejistů, ale i zázemí zaměstnanců, kuchyně restaurací, zásobovací prostory či podzemní garáže.

Skládací tribuny

V prvním a druhém patře, která se nacházejí v úrovni okolního terénu a 5,5 m nad ním, jsou prostorné vestibuly obou hlavních vchodů. Dole je stylová restaurace Lokomotivka jako památka na původní továrnu a po celém obvodu ochozů rozeseté obchody, restaurace a občerstvovací stánky. Z druhého patra vedou schodiště a eskalátory do vyšších pater a nástupy do hlediště s klubovými sedadly, kterých je 1500 a pronajímají se za roční taxu od 18 do 45 tisíc Kč. Nacházejí se zde také nástupy do spodního hlediště, které má speciální konstrukci a vede až k úrovni hrací plochy. Jedná se o skládací systém tribun převzatý ze zámoří, které budou např. při hokeji rozloženy a pojmou až 4800 diváků a při přeměně arény na atletický stadion se zasunou a poskytnou více prostoru.

Skyboxy

Přesuneme se o dalších 5,5 m výš a dostaneme se do běžným návštěvníkům zapovězených prostor do úrovně samostatných lóží, tzv. skyboxů. Podobná zařízení u nás zatím neexistovala, ale v Evropě i v Americe jsou v moderních arénách již řadu let běžná. Jedná se o luxusně zařízená apartmá pro 15 až 20 lidí s vlastním barem, záchodem i sprchou. Téměř po celém obvodu, vyjma prostoru za hledištěm, jich je 66. Každý skybox má prosklenou přední stěnu, kterou lze celou odsunout a tím se dostat přímo do dění v hale. Před touto stěnou je soukromý balkon se dvěma řadami sedadel. Většina skyboxů se dlouhodobě pronajímá za 3 miliony Kč ročně. O patro níž jsou ještě čtyři tzv. partyboxy určené k jednorázovým pronájmům. Nájemci skyboxů, což jsou většinou velké firmy, mají k dispozici veškeré pohodlí včetně vlastní obsluhy, trezoru, stálého připojení k internetu a telefonní linky. Volný přístup do skyboxu v
Foto
kteroukoliv denní dobu a na všechny akce Sazka Areny jsou samozřejmostí. Patro má svou recepci a důležité osoby mohou parkovat přímo pod halou, kde bude 260 prominentních míst. Na čtvrtém podlaží se nachází i několik luxusních restaurací, včetně nejluxusnějšího francouzského restaurantu u nás.

Technické zázemí

Čtvrté poschodí 12,5 m nad zemí je opět pro veřejnost. Nachází se zde největší hlediště, ale nechybějí ani obchody, stánky s občerstvením a sociální zařízení.
Další dvě patra patří technickému zázemí haly. Jsou zde komentátorské kabiny a centrální dispečink včetně stanoviště dvouokruhového vnitřního televizního systému. Audiovizuální vybavení arény patří také k absolutní světové špičce. Uprostřed haly je pod střechou zavěšena videokostka se čtyřmi obřími plochami 5,8 x 4 m z barevných LED, na nichž se budou promítat různé střihy a zpomalené záběry ze hry. Pod nimi jsou informační tabule 5,8 x 1,8 m, na nichž poběží text. Na úrovni skyboxů se kolem haly táhne třistametrový fascia displej (informační had) ze stejného LED systému, na němž mohou běhat oblíbené mexické vlny. Nic vám neunikne ani na ochozech. Po celé aréně jsou rozmístěny desítky plazmových televizí, na nichž poběží aktuální přenos. Po akustické stránce je Sazka Arena projektována jako koncertní síň. Ozvěny a dozvuky tónů jsou minimální. Velkou zásluhu na tom mají sedadla pohlcující zvuk, která se stejně chovají prázdná i obsazená.

Hokej, koncerty, bazén

O Sazka Areně se mluví jako o víceúčelové hale. Co to znamená? Že se zde bude hrát hokej, je evidentní. Hrací plocha je uzpůsobena třem rozměrům kluzišť - evropskému, kanadskému a slávistickému. Extraligový hokejový klub Slavia Praha tu totiž bude mít domácí hřiště, i když na svém stadionu v pražském Edenu bude nadále trénovat. Kulturní akce, jako jsou hudební vystoupení a jiná show, už aréna také zažila, a to při slavnostním
Foto
otevření. V levé části haly v takovém případě vyroste pódium. Budou se zde konat také koncerty vážné hudby. Ochozy zase skýtají prostor pro výstavy a veletrhy. Se sportovními akcemi se však počítá nejčastěji. Mohou to být halová atletická utkání, tenisové turnaje, šampionáty v boxu, trialové či cyklistické závody. Může zde dokonce vyrůst padesátimetrový skládací bazén s osmi drahami. Existuje až čtyřicet různých uspořádání haly. Ročně by se tu mělo odehrát až 120 akcí.

pro různé účely
Kapacita hlediště arény bude proměnlivá v závislosti na právě konané akci. Hokejová utkání uvítají až 17 000 diváků, kulturní akce dokonce o 1000 více. U atletiky se vzhledem k větším nárokům na prostor kapacita sníží na 11 000. Personál všech zdejších provozoven bude tvořit kolem 3000 osob. Dopravní dostupnost Sazka Areny je výborná. Z jedné stany je několik kroků od vchodu do arény stanice metra Českomoravská, z druhé zastávka tramvaje. O pár desítek metrů dál stojí nádraží Praha-Libeň. Ani parkování u arény by v budoucnosti nemělo být problémem. Na pozemních parkovištích Zeleného ostrova zaparkuje 1000 a v blízkém parkhousu až 1300 vozů.