FIFA 2004

Sdílej
 
FIFA je zavedená série, kterou posledních několik let trápí bolístka vlastní všem, kteří nemají konkurenci - usnula na vavřínech.

FIFA je zavedená série, kterou posledních několik let trápí bolístka vlastní všem, kteří nemají konkurenci - usnula na vavřínech.

Chlapi, šlápneme do nich a soupeři ukážeme

EA si zřejmě uvědomili, že v Pro Evolution Socceru 3 od Konami mají zdatného soupeře, a tak se rozhodli konečně něco udělat. Bohužel první dojmy z jejich novinky působí opačně, hned zezačátku se ztratíte v nepřehledných menu archaického rozlišení. Z inovací je nejpodstatnější fakt, že hře přibyl kariérní mód, v němž se můžete na dobu jedné pětiletky ujmout role manažera a svůj tým trénovat, nakupovat posily a vést jej k vítězství. Bohužel jen v ligových soutěžích, například Liga mistrů tradičně chybí. Na druhou stranu můžeme díky spolupráci s tvůrci Total Club Manager 2004 ocenit snad konečně přesnější a propracovanější statistiky a atributy hráčů.

Chlapi, ukážeme, co jsme se od minula naučili

Díky lepší grafice dostali hráči i vlastní tváře. Ne, že by je minule neměli, ale nyní vypadají opravdu velmi realisticky. Dalším vylepšením jsou nové pohyby, míč můžete například krýt tělem a jen tak si s ním pohrávat, pak protivníka obhodit a vyrazit do útoku. Realističtější je také přihrávání, při němž musíte precizněji namířit a určit i sílu přihrávky. Při standardních situacích si nyní stačí nasměrovat jakýsi zaměřovač, určit přesně sílu a rotaci a nechytatelná střela je na světě. Úplnou novinkou je možnost ovládání dvou hráčů najednou - vedoucího míč i nabíhajícího spoluhráče. Sporné zůstává, zda není tato novinka příliš náročná na vybavení (potřebujete zvláštní ovladač) i koordinaci (míč většinou ztratíte).

Chlapi, příště to snad vyjde

EA se snad konečně poučili a přidali několik dalších novinek (především míč již nyní nesedí hráčům na noze jako přilepený, ale občas odskakuje a chová se realističtěji), čímž hru opět o kousek posunuli směrem k opravdovému fotbalu. Hra by si ale zasloužila ještě doladit a vinou množství chyb FIFA stále zůstává někde na půli cesty k původnímu záměru. Přesto je to velmi dobrý fotbal, u kterého se pobaví začátečníci i ostřílení virtuální fotbalisté.


Distribuce v ČR: Electronic Arts