Čarodějův učeň

Sdílej
 
Příběh o Krabatovi, který se stane jedním z dvanácti učedníků u čarodějného Mistra v Černém mlýně na Blatech, můžete znát z animovaného filmu Karla Zemana ze sedmdesátých let. Kdo ho někdy viděl, těžko na něj zapomene. Jeho děsivá atmosféra vychází nejen z téměř hororového základu, ale dokresluje ji hlavně působivé výtvarné ztvárnění, za nímž stojí Zemanova dcera Ludmila, jejíž důvěrně známé obrázky provázejí i nové vydání Čarodějova učně.

Toto není Harry Potter

Z řady knih o slavném čarodějnickém učni Harrym Potterovi čtenář snadno získá dojem, že kouzlení je docela zábava a čáry slouží hlavně k tomu, aby usnadňovaly život a pomáhaly lidem. Tak na to zapomeňte. Sirotek Krabat se totiž nedostal do Bradavic, ale do Černého mlýna. Tam se jednak dře až do padnutí (kdo není silný fyzicky, těžko může získat sílu duševní), jednak se zde vyučuje temná magie, která se zaměřuje spíš na to, jak škodit. Kdo ji ovládne, získá obrovskou moc - ta je však vykoupena smrtí. Každý rok

Foto
musí některý z učedníků zemřít, aby jednooký Mistr svou sílu neztratil.

Knížka s hvězdičkou

Baladický příběh o čarodějově učni, který se rozhodne vzepřít svému učiteli i za cenu toho, že mu hrozí ztráta magických schopností (v tom lepším případě) a smrt, vychází z dávné lužickosrbské legendy. V ní se malý chlapec setkává s temnými silami, s nimiž se z vlastní vůle rozhodne bojovat, když rozpozná jejich nebezpečnost. Jeho schopnosti na to ale nestačí, na pomoc musí přijít láska, která jediná, jak známo, může v takovém případě pomoci. Boj s černou magií se však nikdy neobejde bez obětí. Strašidelný příběh se proto nedoporučuje čtenářům mladším deseti let. Podobně jako pohádky bratří Grimmů obsahuje místy příliš násilí pro idealisty, kteří věří, že dobro dokáže zvítězit nad zlem pouhým vlídným slovem.


Otfried Preußler

Přeložil Radovan Charvát, ilustrovala Ludmila Zemanová, vydalo Argo, 200 stran