Umělý med

Sdílej
 
Včelí med se uplatňuje jako rychlý zdroj energie, sladidlo i lék. Naše tělo je z něj schopno přijmout okamžitě energii díky vysokému obsahu (70 až 80 %) tzv. monosacharidů - glukózy (hroznového cukru) a fruktózy (ovocného cukru). Z těchto dvou monosacharidů je složena sacharóza (řepný cukr). Pomocí reakce, která se jmenuje inverze (jedná se o druh hydrolýzy, tedy rozkladu vodou), můžeme přeměnit obyčejný kuchyňský cukr na směs glukózy a fruktózy, která je velmi podobná medu. Reakce je katalyzována přídavkem kyseliny.

Včelí med se uplatňuje jako rychlý zdroj energie, sladidlo i lék. Naše tělo je z něj schopno přijmout okamžitě energii díky vysokému obsahu (70 až 80 %) tzv. monosacharidů - glukózy (hroznového cukru) a fruktózy (ovocného cukru). Z těchto dvou monosacharidů je složena sacharóza (řepný cukr). Pomocí reakce, která se jmenuje inverze (jedná se o druh hydrolýzy, tedy rozkladu vodou), můžeme přeměnit obyčejný kuchyňský cukr na směs glukózy a fruktózy, která je velmi podobná medu. Reakce je katalyzována přídavkem kyseliny.

Rozklad cukru

Nejprve si připravte cukerný sirup přidáváním 70 g cukru do 30 ml vroucí vody za stálého míchání. Když se všechen cukr rozpustí a roztok je čirý, ochlaďte jej na vodní lázni na 80-85 °C a přidejte 0,5 g kyseliny vinné.

Foto
Směs udržujte při této teplotě 2-3 hodiny (teplotu kontrolujte teploměrem!). Ještě za horka pak přidejte 0,8 g hydrogenuhličitanu sodného (jedlé sody) a dobře promíchejte. Směs začne pěnit, vylučuje se oxid uhličitý vznikající neutralizací kyseliny (pozor - směs může "nakynout" až na několikanásobek svého původního objemu).
Po ochlazení a odstátí získáme světlou viskózní kapalinu, která je tvořena převážně už jenom glukózou a fruktózou. Kyselinu vinnou můžete nahradit i jinými katalyzátory - koncentrovanou kyselinou mravenčí (přidáte 0,5 ml injekční stříkačkou) nebo koncentrovanou kyselinou chlorovodíkovou (6 kapek kapátkem). Pozor! Obě kyseliny jsou silně žíravé! Nasaďte si ochranné brýle, rukavice a plášť! Pracujte jen pod dohledem rodičů či prarodičů! V prvním případě je výsledek srovnatelný, v druhém případě směs zhnědne vlivem hlubšího rozkladu cukru a získá příchuť podobnou karamelu.

Něco mu chybí

Náš umělý med tedy může díky obsahu monosacharidů fungovat jako rychlý zdroj energie, avšak nemá léčebné účinky ani typickou chuť a vůni jako med přírodní. Neobsahuje totiž aromatické a další složky (enzymy, vitaminy, pylová zrna...). Pokud chceme přírodní med co nejlépe napodobit, smícháme náš produkt s některým přírodním silně aromatickým medem v poměru např. 4:1 nebo s trochou syntetického medového aroma. Takové náhražky medu byly používány za války při nedostatku potravin a v některých státech východního bloku (např. v bývalé NDR) se vyráběly ještě donedávna.

***

pomůcky

Skleněná nebo smaltovaná nádoba, vodní lázeň, teploměr, váhy, injekční stříkačka, kapátko, plášť, ochranné brýle a rukavice.

Chemikálie
Cukr, voda, kyselina vinná (drogerie), kyselina chlorovodíková (škola), kyselina mravenčí (škola), hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda, drogerie), med nebo medové aroma (dá se sehnat v některých drogeriích).