Encarta Encyclopedia Deluxe 2000

Sdílej
 
Kdo někdy hledal více hesel v klasické encyklopedii, která má patnáct svazků plných vzájemných odkazů, užil si své. Přeplněný stůl, knihy všude po zemi, chaos a po chvíli pocit zmaru.

Pokud se rozhodnete pro Encartu, zabijete více much jednou ranou, i když pár jich létat zůstane. Autoři encyklopedie si nekladli malé cíle a většinu se jim podařilo splnit. Na tři cédéčka nacpali neuvěřitelných 35 500 hesel a odkazů (12 milionů slov), 10 000 WWW odkazů, 14 000 fotografií a ilustrací, 160 videí a animací a 4000 zvukových efektů a ukázek. To všechno je větší objem dat, než jaký najdete ve špičkové patnáctisvazkové encyklopedii. Hned po otevření Encarty se vám nabízí možnost hledání požadovaného hesla či problému klasickým textovým vyhledávačem. Je to asi nejrychlejší způsob, jak získat odpověď prakticky na cokoliv. Pokud zvolíte na začátku Media and Online Features, budete hledat jinými způsoby. Pod heslem Maps se vám odkryje neuvěřitelná mapa celého světa, kterou můžete do detailů přibližovat a cestovat po ní. Pochopitelné jsou následné odkazy na články, vztahující se k jednotlivým místům. V mapách jsem strávil hodně času, a tak mě jen mrzí, že nejsou zcela přesné. Stačí, když se podíváte, kde na mapě Čech leží Sněžka - někde u Pardubic. Encarta Encyclopedia Deluxe 2000Časová mapa vám umožní sledovat vznik naší planety, a hlavně základní historické souvislosti ve vývoji Země do dnešních dnů. Samozřejmostí jsou odkazy z časové mapy k jednotlivým heslům. Špičkovým výsledkem práce tvůrců Encarty jsou virtuální cesty. S jejich pomocí se přemístíte na některá vybraná místa světa, třeba do westminsterské kaple, na Staroměstské náměstí nebo do výškového tábora pod vrcholkem Mt. Everestu. Zde se využitím efektu 360 View můžete otáčet libovolným směrem a sledovat okolí, tak jako kdybyste tam skutečně stáli. Navíc na obrazovce nechybějí popisky nejzajímavějších viděných pamětihodností či míst. V interaktivní kapitole si můžete vyzkoušet své znalosti v konstrukci různých strojů. Pod heslem Wright Flyer se mi na obrazovce otevřela základní kostra slavného Wrightova letounu a vedle na hromadě díly nutné k jeho dokončení. Jen na mně bylo tyto díly umístit ke kostře a letadlo zkompletovat. Nelze vypsat vše, co v Encartě najdete. Určitě si ale najděte čas na návštěvu poslední kapitolky Mind more, kde si můžete při hrách ověřit znalosti ze všech možných oborů. Na začátku jsem zmínil pár much, které autoři nevychytali. Jedna z nich mi dost otravovala život - neustále jsem musel měnit Disk 1 a Disk 2 a občas toho měl dost i můj počítač. Vysvobozením pro tvůrce Encarty bude zřejmě DVD, kam se nezbytný objem informací vejde. Poněkud nepříjemné také bylo, že encyklopedie je dělaná jen pro Angličany (a je také bohužel celá anglicky). A tak třeba u hesla fotbal najdete přehledy lig na britských ostrovech, ale jen minimum informací o fotbale jinde. Ale i tak vám Encartu můžeme doporučit. Je to skvělý zdroj zábavy a poučení na dlouhé večery. Encarta Encyclopedia Deluxe 2000 Encarta Encyclopedia Deluxe 2000 Encarta Encyclopedia Deluxe 2000

SOUTĚŽ

Vyhrajte dvě multimediální encyklopedie Encarta Encyclopedia Deluxe 2000.

Dobrá encyklopedie se vždycky hodí. Chcete-li vyhrát encyklopedii Encarta Encyclopedia Deluxe 2000 od Microsoftu, pošlete nám svoji odpověď na tyto dvě otázky nejlépe na korespondenčním lístku do 14. března na adresu redakce: Domažlická 11, 130 00 Praha 3. Odpověď vždy označte heslem Encarta. Z došlých správných opovědí na obě otázky vylosujeme dva výherce. Sněžka leží a) na Šumavě, b) v Jeseníkách, c) v Krkonoších. První funkční letoun postavili a) bratři Montgolfierové, b) bratři Wrightové, c) bratři Holíkové.