Pharaoh

Sdílej
 
Co se hraje Pharaoh v překladu do češtiny znamená faraon. S faraonem je pevně spjatá země zvaná Egypt. Je to oblast někde tam dole na jihu, samá poušť, sem tam pyramida a jedna tekoucí řeka, zvaná Nil. Jednoduché, ale účelné.

Cílem této realtimové strategické hry je stát se faraonem a postavit si nějakou tu velkou špičatou hrobku, aby na vás nikdo nezapomněl. Tento způsob vítězství je skutečně originální, u ostatních her jen získáváte odměny, medaile nebo super skóre - tady ne, tady si stavíte co největší HROB, kdo má větší, ten vyhrává.

O co ve hře jde

Co se hrajeCílem mise je postavit střední hrobku. Tomu rozumím. Začínám stavět město, lidé se mi množí, peníze nenápadně mizí z pokladnice. Město se krásně rozpíná, stovky lidiček neustále chodí sem a tam, můžete si je nakliknout a oni vám vždy řeknou, jak se mají a co dělají. Je fantastické, jak podrobně je tato hra udělána. Všechno je tady propojené, jakmile zapomenete na nějaký článek, hroutí se vám nenávratně celý systém města. To jsem poznal poté, co mi z 1200 lidiček po morové ráně přežilo jen 300. Zapomněl jsem postavit lékárnu. No nic, víckrát to neudělám.

Stavíme a stavíme

Infrastruktura města je velice důležitým článkem strategie celé hry, zapomenutí se neomlouvá, naopak se tvrdě trestá. Stavím další budovy, kterých je ve hře tolik druhů, až se mi zdá, že zastavím celou mapu. Úžasné je to, že každá z budov má svůj význam a její vliv na okolí je velice znát. Poté, co ze západní části města mí lidičkové utíkali a při opouštění mapy na mě ukazovali nějaká gesta, jsem se rozhodl přijít tomu na kloub.

Záleží jen na spokojenosti Egypťanů

Co se hrajeZjistil jsem, že u nich doma už dlouho nebyl žádný misionář (Egypťané jsou velice pobožní - na to pozor), v okolí není žádná zábava a kriminalita je taková, že se ztrácejí i střechy nad hlavou. Jal jsem se zřizovat nápravu. Ale nejsou peníze, hmmm a co teď! Mým cílem bylo postavit malou pyramidu z 50 000 cihel, ale ve skladu jich mám jen 200 a peníze nikde. Najednou mi zvoní budík, který mě měl původně vzbudit do práce, teď mě tedy aspoň vyděsil. Mise jsou velice dlouhé, a pokud něco pokazíte na začátku, můžete si to celé zopakovat znovu.

Na závěr

Takto do detailu propracovanou hru ve vztazích ekonomika - náboženství - psychologie jsem si ještě nezahrál. Mnoho tabulek a hejblátek, mnoho různorodých budov, mnoho zábavy (tedy samozřejmě jak pro koho) a málo muziky (2-3 skladby, ale znějí egyptsky). Jednoduše řečeno, simulátor stavby města-říše jako doopravdy. Češtinu pro Pharaoh najdete na http://cedic.bonusweb.cz/ Co se hraje Co se hraje Co se hraje

CHEATY

Ke změně hodnot ve hře vyhledejte v adresáři, kde máte hru nainstalovanou, soubor Pharaoh_Model_Normal.txt a z vlastností tohoto souboru odstraňte volbu "je pro čtení". Nyní soubor vyeditujte a změňte v něm, co budete chtít. Uložte změny a znovu aktivujte volbu "je pro čtení". Teď spusťte hru a užívejte si.(Před těmito pokusy ale původní soubor raději zálohujte.) Chcete-li zvednout populaci nebo dokončit level, zmáčkněte během hry současně [Ctrl]+[Alt]+[Shift]+C a zadejte tyto cheaty: help homeless - zvedne populaci pharaohs tomb - dokončí level