Komiks - Spider-Man 3

Sdílej
 
Komiksová legenda Spider-Man se vrací do světla reflektorů - nebo aspoň čtenářských lampiček. Kolem tajemné destičky s nápisem, který má zajistit nesmrtelnost, se ve třetím díle sešla parta karbaníků, kteří místo karet rozdávají pěsťovky a hlášky.

Komiksová legenda Spider-Man se vrací do světla reflektorů
- nebo aspoň čtenářských lampiček. Kolem tajemné destičky s nápisem, který má zajistit nesmrtelnost, se ve třetím díle sešla parta karbaníků, kteří místo karet rozdávají pěsťovky a hlášky.

Ze stříbrného věku komiksu

Osmé Comicsové legendy nakladatelství CREW přinášejí sešity Amazing Spider-Man 68-75 z roku 1967; pod libretem je podepsán sám Stan "pan Marvel" Lee, kresbu dostal z většiny na starosti John Romita starší - a jeho dokonalá práce se svalstvem by vydala za menší anatomický atlas. Nový

Foto
výběr ze stříbrného věku amerického komiksu přináší rej kostýmů, kresebný i scenáristický důraz na akci a celkem klasickou zápletku, ve které se Spidey potýká s klubkem padouchů (vystřídají se na něm Kingpin, Quicksilver, Shocker, lidská hora Marko, Silvermane a blíže neurčený počet tuctových mafiánů).

Takový normální hrdina

Čtenářské sympatie k hrdinovi vzbuzují od začátku civilní problémy neporazitelného Spider-Mana, jako je jeho nemocná teta May, problémy s děvčaty i opovržení vrstevníků. Podstatná změna ale přichází, když je Spider-Man Kingpinem označen za spolupachatele krádeže - proti hrdinovi se obrací nejen veřejné mínění, ale i hlavně zbraní policistů, a teď, pavoučí instinkte, raď. Kromě pavučin a pěstí na zloduchy má ale Spidey ještě jednu zbraň, tentokrát na čtenáře - vtipné proslovy v překladu Jiřího Pavlovského (ten pro vás překládá i Batmana v ABC), které dodávají bitkám to správné koření, ať už má zrovna navrch kdokoliv.

Klasika, která neomrzí

Foto
Z celé knihy čiší, že je jenom výběrem z pokračující řady - postavy se kolem zápletky lepí a zase odpadávají docela volně (Quicksilver víceméně pouze "prochází" ze série do série), ještěří Lizard se v závěru plíží do neznáma a dalšího pokračování. Spider-Man je jako citronová zmrzlina: půlka čtenářstva jej hltá se stejnou vervou, s jakou ho ta druhá nemusí. Ačkoliv (nebo právě protože) bezmála čtyřicet let dělí vznik těchto komiksů a jejich vydání u nás, pro mnohé čtenáře jsou esencí toho, co si pod pojmem "(americký) komiks" představí. Jiným mohou připadat dávno překonané.

Přeložil Jiří Pavlovský, vydala Crew, 168 str.

Autor

Tomáš "Hibi" Matějíček