Sacred

Sdílej
 
Pokud bychom měli Sacred přirovnat k nějaké hře, první a správnou volbou by bylo Diablo. Sacred je totiž „další diablovka“. Ovšem ne jen tak „ledajaká diablovka“. Svůj vzor v mnohém předčí.

Pokud bychom měli Sacred přirovnat k nějaké hře, první a správnou volbou by bylo Diablo. Sacred je totiž „další diablovka“. Ovšem ne jen tak „ledajaká diablovka“. Svůj vzor v mnohém předčí.

BYLO NÁS ŠEST

Kusé intro, které se rozhodně nedá srovnávat s nádhernými videosekvencemi Diabla, vám poodkryje příběh, jenž se točí okolo roztržitého mága, který vypustí do světa ošklivého démona. Na vás pochopitelně je, abyste milého démona poslali, kam patří. Na výběr máte

Foto
ze šesti postav, které v sobě na různých úrovních kombinují sílu, obratnost a magické schopnosti. Gladiátor je klasický hromotluk - pomalý, ale v boji na blízko smrtící, serafínka je pohlednější obdoba paladina, rychlý lesní elf vládne lukem a přírodními silami, naproti tomu temný elf se díky své mrštnosti a umění boje na blízko v houfu nepřátel podobá rozjeté sekačce. Poslední dvě postavy jsou bojový mág, který je opravdu bojový, a nakonec originální upírka, jež se z fešné bojovnice v noci mění v krvelačnou potvoru.

VELKÝ, VĚTŠÍ, NEJVĚTŠÍ!
Co dělá Sacred opravdu výjimečným, je svět, v němž se odehrává. Ten nejenže je nádherný, ale především ohromný. K orientaci v něm napomáhá jak in-game mapka, tak klasická mapa. Skvělý je i deník, v němž jsou popsány veškeré úkoly s různými poznámkami, ale také vlastnosti a dovednosti vaší postavy a mnoho dalších hru zpříjemňujících detailů. A jen tak pro ilustraci rozlehlosti hry - po prvních deseti hodinách hraní jsem odkryl necelých pět procent mapy a splnil jen zlomeček z celkového počtu úkolů, jichž je prý přes dvě stě. Svět je plný měst, vesnic a osad. Můžete si cestovat kam chcete a jak chcete, i když je výhodnější postupovat podle příběhové linie. K pohybu v takto rozsáhlém světě slouží síť portálů, a pak také skvělá možnost koupit si koně, který nejenže funguje jako dopravní prostředek, ale později jej lze použít i v boji.

GENIÁLNÍ KOMBINACE

K tomu musíme připočíst další prvky, které jsou solí každého pořádného RPG - zbraně a nepřátele. Obojího je ve hře víc než dost. Tuny standardních, magických a unikátních zbraní, brnění i dalších předmětů, desetitisíce nepřátel od zakrslých skřetů přes vlky, medvědy, nemrtvé, orky až po gigantické draky, kteří se vám nevejdou na obrazovku. Nepřátel je opravdu mnoho, pokud se ale nevyžíváte ve frenetickém klikání, můžete se jim bez problémů vyhnout. To vše je vyvedeno v přenádherné grafice a samozřejmě skvěle ozvučené. Nezbývá než závěrem podotknout, že Sacred je plagiát Diabla 2. Na druhou stranu je to výborná hra, v mnoha ohledech lepší než její vzor.


Distribuce v ČR: Cenega
Foto
Foto