Slavní bojovníci na poličku

Sdílej
 
Letošní sběratelskou novinkou, která stojí za pozornost, jsou modely řady Forces of Valor. V českých modelářských prodejnách se objevily během jara, a protože se jedná o modely velice kvalitně zpracované, rád vám je představím. Můžete volit mezi německými i spojeneckými tanky, vozidly a vojáčky druhé světové války a spojeneckými tanky, letouny, vrtulníky a vojáky války v Zálivu. Tanky, vozidla a panáčci jsou v měřítku 1:32, vrtulníky 1:48 a stíhačky vzhledem k rozměrům originálu 1:72.

Letošní sběratelskou novinkou, která stojí za pozornost, jsou modely řady Forces of Valor. V českých modelářských prodejnách se objevily během jara, a protože se jedná o modely velice kvalitně zpracované, rád vám je představím.
Můžete volit mezi německými i spojeneckými tanky, vozidly a vojáčky druhé světové války a spojeneckými tanky, letouny, vrtulníky a vojáky války v Zálivu. Tanky, vozidla a panáčci jsou v měřítku 1:32, vrtulníky 1:48 a stíhačky vzhledem k rozměrům originálu 1:72.
Zvolil jsem dva německé stroje druhé světové války - tank Tiger I a menší

Foto
samohybné dělo Sturmgeschutz III. Základem modelů celé řady je kov, k němuž jsou přidány plastové díly (většinou se jedná o detaily); pásy tanků jsou gumové. Zakoupené modely jsou prakticky hotové - sestavené a ručně nastříkané či namalované štětcem. Tiger I je v lesní a stug III v pouštní kamufláži. Stačí je pak jen dovybavit odnímatelnými částmi, které jsou součástí balení. U tigeru jsou to např. tažná lana, rádiová anténa nebo ruční nářadí upevněné na korbě, ale také voják velitel tanku, kterého můžete vložit do poklopu věže a k ruce mu připravit kulomet. Stug III má antény hned dvě, náhradní kola na zádi, vojáka s kulometem za ochranným štítem a přídavné boční pancíře. Poklopy obou modelů lze otvírat, pásy se otáčejí a hlavně kanonů i střelecká věž tigeru se pohybují ve stejném rozsahu jako u skutečných strojů. Pancíře obou tanků jsou dokonce poškozeny střelbou a zohýbány, což vypadá velmi věrohodně.
Kromě vlastní výbavy tanků v balení obdržíte i protitankové zátarasy, maketu rozstřílené cihlové zdi a malé palivové kanystry. Modelům samozřejmě nechybějí ani podstavce s příslušným nápisem a v balení najdete i sběratelskou kartu s popisem stroje. Modely Forces of Valor vypadají skvěle zdálky i při podrobném zkoumání a je dost těžké jim něco vytknout. Snad jen to, že u tigeru se nepohybovala věž, když byl model přišroubovaný k podstavci, ale to je vada opravdu nepatrná. Pokud toužíte po takové ozdobě pokojíčku a netroufáte si na stavbu plastikového modelu, Forces of Valor vás určitě nezklame. Cena modelů se pohybuje v závislosti na rozměrech kolem jednoho tisíce korun.