Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Jak to, že ptáci mohou sedět na drátech mezi stožáry a nic se jim nestane, když je tam tak velké napětí? Jitka, Praha Je to z toho důvodu, že se dotýkají vždy jen jednoho drátu a svým tělem tedy nespojují dva dráty, mezi kterými by tak mohl téci proud, který by ptákům mohl ublížit. Při poslechu walkmana se mi občas stává, že jedno ze sluchátek nehraje, pak ale stačí zahýbat drátem u konektoru a vše je v pořádku. Nevíte čím by to mohlo být?

Jak to, že ptáci mohou sedět na drátech mezi stožáry a nic se jim nestane, když je tam tak velké napětí? Jitka, Praha Je to z toho důvodu, že se dotýkají vždy jen jednoho drátu a svým tělem tedy nespojují dva dráty, mezi kterými by tak mohl téci proud, který by ptákům mohl ublížit.
Při poslechu walkmana se mi občas stává, že jedno ze sluchátek nehraje, pak ale stačí zahýbat drátem u konektoru a vše je v pořádku. Nevíte čím by to mohlo být?
Denisa Englerová, Praha Nejspíš je to přelomený drátek vedoucí od konektoru ke sluchátku. Nejlepší bude, když odstřihneš starý konektor, který asi stejně nepůjde rozebrat i s kusem kabelu a na jeho místo připájíš konektor nový.
Jaký je rozdíl mezi tranzistorem a tyristorem? Vždyť oba mají stejně nožiček a skoro stejně vypadají.
Ondřej Štangl, Litvínov Nožiček mají opravdu stejně, ale to je tak asi kromě toho, že oba patří do skupiny polovodičových součástek jediná podobnost. Zatímco tranzistor má vývody pojmenovány B-báze, C-kolektor, E-emitor a aby mezi kolektorem a emitorem začal téci proud musí být báze trvale připojena na napětí a trvale jí musí protékat proud, u tyristoru, který má nožičky pojmenovány A, K a G stačí pouze impuls do hradla G a proud mezi A a K teče do té doby, dokud jsou obě elektrody připojeny k napětí.
K čemu jsou dobré stíněné dráty? Pavlína Čermáková, Plzeň Stíněné kabely se většinou používají tam, kde slouží jako dopravní cesta pro přenos nějakého signálu. Díky stínění je tento přenášený signál ochráněn před rušením zvenku a stejně tak je i ochráněno okolí proti vyzařování signálu z kabelu, který by tak mohl ovlivňovat okolní spotřebiče. Stíněný kabel najdeš například mezi anténou a televizí.