Čertovský chlapík Hellboy

Sdílej
 
Víte, jak vypadá ideální učebnice mytologie? Takhle: jako pestrobarevný komiks, ve kterém se obrovskými kladivy mlátí po hlavách vlkodlaci, upíři, baba Jaga a mezi vší tou bájnou sběří pobíhá čert s upilovanými rohy s bouchačkou v ruce.

Víte, jak vypadá ideální učebnice mytologie?
Takhle: jako pestrobarevný komiks, ve kterém se obrovskými kladivy mlátí po hlavách vlkodlaci, upíři, baba Jaga a mezi vší tou bájnou sběří pobíhá čert s upilovanými rohy s bouchačkou v ruce.

TEDY ALESPOŇ SE ŘÍKÁ, ŽE JE TO ČERT.

Kdo nebo co je Hellboy ve skutečnosti, nikdo neví. Jisté je jen to, že jej prohnaný zloduch Rasputin před více než půl stoletím vyvolal na náš svět,

Foto
aby pomohl hitlerovské třetí říši ovládnout svět. Jenže Hellboy se tenkrát místo do nacistických spárů dostal do dobrých rukou zakladatele Úřadu pro výzkum paranormálních jevů profesora Brooma a zařadil se do jeho úderky vyšetřovatelů nadpřirozených jevů. V tomhle Úřadu pro výzkum paranormálních jevů (Ú. V. P. J.) sice nenajdete agenta Muldera ani agentku Scullyovou z Akt X (ti dělají pro FBI), zato tu pracuje telepatický potápník Abe Sapien a sympatická Liz Shermanová, která kolem sebe čas od času metá blesky.

HELLBOYOVSKÉ PŘÍBĚHY

vycházejí z existujících mytických příběhů, které Mignola sbírá po celém světě (v Rusku se Hellboy utkal s babou Jagou, v Japonsku na něj zaútočila upíří kočka, v Irsku dokonce hledal volný hrob pro jednu neuvěřitelně upovídanou mrtvolu). Jako červená nit se ale jeho příběhy táhne pátrání po jeho původu, který na něj občas vyskakuje zpoza rohu v podobě příšer s mnoha chapadly nebo pohrobků nacistické armády. Ani ten zatracený Rasputin samozřejmě není nikdy tak úplně mrtvý, aby se mu nezachtělo zase jednou smést všechno živé z povrchu země (a právě o tom je celovečerní film, který už otřásá vaším kinem v základech). Hellboy si na něj ale už brousí pěsti.

Foto
ČERVENÝ VALIBUK S UPILOVANÝMI ROHY,

jehož jedna ruka je celá z kamene a druhá vždy třímá velikánskou pistoli nebo magický amulet, je výtvorem komiksového tvůrce Mikea Mignoly. Několik kompletních komiksových knih s titulem Hellboy už vyšlo i u nás (a o pár z nich si dokonce zasoutěžíme) a celovečerní film, který na jejich motivy vznikl, se natáčel také v České republice (toho zlotřilého Rasputina nehraje nikdo jiný než český herec Karel Roden, který v amerických filmech hraje výhradně zloduchy).

***

CHCETE VĚDĚT VÍC ?
Přečtěte si knížku Jacquese Bergiera a Louise Pauwelse Jitro kouzelníků, která u nás nedávno znovu vyšla. Zdaleka ji ale nemusíte číst celou (protože ne všechno je v ní úplně povedené), stačí si vyhledat stránky, které se týkají magických soubojů mezi Spojenci a nacisty za druhé světové války - tyto války kouzelníků skutečně probíhaly (tentokrát si dokonce ani já nevymýšlím), ale žádný Hellboy při nich na svět - na rozdíl od událostí ve stejnojmenném komiksovém filmu - nepřišel. Alespoň o ničem takovém nevíme. A i kdybychom věděli, nepovíme.

Hellboy je z pekla, takže ho, hned tak něco nevyděsí. Proto, v komiksu i ve filmu stírá monstra hláškami typu: "Ty jsi ale, ošklivej bubák.", Ne, to nejsou závodnické brýle, přirostlé k hlavě, ale zbytky, čertovských rohů. Hellboy si je, piluje jako dámy nehty.
Pistole je to pořádná, ale, Hellboy by se bez ní obešel, - hlavně díky své pravé kamenné pěsti.
Foto