Velký krok malého člověka

Sdílej
 
Před pár minutami se s kosmickou lodí Vesmíran spojila záchranná loď s pětičlennou posádkou a česká Expedice Vesmír byla zachráněna. Vše mohlo skončit nezdarem jen několik tisíc kilometrů před dosažením cíle. Došlo k úniku radiace v technickém modulu a posádce hrozily vážné zdravotní potíže, ne-li přímo smrt.

Před pár minutami se s kosmickou lodí Vesmíran spojila záchranná loď s pětičlennou posádkou a česká Expedice Vesmír byla zachráněna. Vše mohlo skončit nezdarem jen několik tisíc kilometrů před dosažením cíle. Došlo k úniku radiace v technickém modulu a posádce hrozily vážné zdravotní potíže, ne-li přímo smrt.
Teď si všichni upřímně oddechli, protože záchranná mise se zdařila a mohlo se pokračovat v cestě na Měsíc.
Sedím s ostatními dospělými v řídícím středisku vojenské základny Kramolín a sleduji monitory počítačů, na nichž svítí všechna potřebná data letu. Ve vzduchu visí doslova hmatatelná nervozita. Blíží se třiadvacátá

Foto
hodina a s ní i výstup na povrch Měsíce. Posádka Vesmíranu je již oblečena do skafandrů a připravena k opuštění lodi. Zbývají minuty.
Všech deset kosmonautů prochází mračnem zvířeného prachu a nastupuje do lunochodu, který je dopraví do kráteru. Teprve tady, na povrchu Měsíce, všichni členové posádky naplno zúročí znalosti, které získali v posledních týdnech a měsících. Je lunární noc. Lunochod zastavuje a ze všeho nejdříve je do nejvyššího vrcholku v okolí zabodnuta česká vlajka. Poté kosmonauti začínají plnit úkoly, s nimiž sem byli vysláni. Jedni sbírají vzorky hornin, jiní mapují okolí či zapojují přístroje, další hledají nejvhodnější místo pro případnou stavbu měsíční stanice; nad zdravotním stavem celé posádky bdí dva palubní lékaři. Venkovní mise trvá tři hodiny a jde to jako po drátkách. Už zbývá jen skupinové foto a ze Země přichází povel k návratu do lodi. „Vesmírane, Vesmírane, tady Kramolín, nahlaste rozsah škod. Přepínám.“ „Kramolíne, tady Vesmíran, radioaktivita je již v normálu, přechodová komora uzavřena.
Zdravotní stav posádky dobrý. Přepínám.“

Kolem čtvrté hodiny ranní středoevropského času jsou už všichni zpátky v
Foto
útrobách Vesmíranu a ukládají se k zaslouženému spánku. Také u nás na základně se lidé začínají trousit do postelí, jen dvojčlenné hlídky tady a na Vesmíranu zůstávají v pohotovosti. Tak dobrou noc, Vesmírane.
Cesta domů bude ještě dlouhá.
Pokud všechno půjde podle plánu, zítra před půlnocí vás přivítáme na základně Kramolín.

Hru s názvem Expedice Vesmír zorganizovalo občanské sdružení Dětská tisková, agentura, Český rozhlas a Armáda ČR k příležitosti 35. výročí prvního výstupu člověka, na Měsíc. Během jara letošního roku se do, konkurzu o zařazení do týmu expedice přihlásilo 552 dětí z celé republiky, přičemž do, finále mohlo dojít jen deset šťastlivců. Ti se, v týdnu od 16. do 23. července sešli ve školicím středisku letecké základny Náměšť, nad Oslavou v Kramolíně. Nejprve prošli, tvrdým výcvikem za dohledu profesionálních vojáků a v posledních třech dnech prožili simulovaný let na Měsíc., Moduly Vesmíranu, tvořil sklep o dvou, místnostech, přímo, pod jídelnou, kde sídlilo naše řídící středisko. Vše bylo připraveno tak, že o této, skutečnosti po celou, dobu „letu“ posádka, lodi nevěděla. Komunikace posádky a řídícího střediska probíhala pomocí, vysílačky. Posádku, měli dospělí pod kontrolou také pomocí, webových kamerDeset vybraných dětí bylo, rozděleno do, dvou skupin., Jedna vytvořila, posádku Vesmíranu, druhá, členy pozemního řídícího, střediska
FotoFoto