Kočičí krabička

Sdílej
 
Zhotovit z keramické hlíny krabičku v podobě kočky je docela snadné. Potřebujete pouze keramickou hlínu a papírovou krabičku. My jsme použili krabičku od čaje.

Zhotovit z keramické hlíny krabičku v podobě kočky je docela snadné. Potřebujete pouze keramickou hlínu a papírovou krabičku. My jsme použili krabičku od čaje.

POSTUP

Z keramické hlíny vyválíte placku velkou tak, abyste z ní mohli vyřezat pět stěn krabičky, obličej, nos, ocásek, a pokud chcete, také mašli. Rozměr obličeje musíte přizpůsobit velikosti krabičky.

Foto
Dříve než začnete obkládat papírovou krabičku pláty z keramické hlíny, je nutné zabalit ji do mikrotenového sáčku. Kdybyste pokládali pláty přímo na papír, přilepily by se k němu a krabička by po seschnutí nešla vytáhnout. Navíc by hlína při schnutí popraskala.
Máte-li krabičku zabalenou do sáčku, začnete ji obalovat jednotlivými pláty. Ty po stranách lehce naříznete nožíkem, natřete šlikrem (hlínou rozředěnou vodou) a slepíte. Aby k sobě pláty dobře přilnuly, prsty přidržíte spoj chvíli u sebe. Slepenou krabičku necháte pod suchým hadrem zavadnout a asi po dvou hodinách, kdy je hlína ještě mokrá, ale už tvrdší, z ní papírovou krabičku vytáhnete.

DOZDOBENÍ

Teď zaretušujete všechny spoje keramické krabičky. Tam, kde se vám zdá spoj slabý, přidáte hlínu. Do dna krabičky uděláte ve všech čtyřech rozích dírky. Použijete buď dlátko, nebo špejli. Až bude krabička hotová, protáhnete dírkami šroubek a na něj našroubujete korkové zátky místo nožiček.
Na závěr nalepíte na krabičku, opět šlikrem, připravenou hlavu kočky, ocásek, případně tlapky a mašli. Ostré hrany začistíte mokrou molitanovou houbičkou nebo hadříkem, kočku necháte zaschnout a dáte vypálit na přežah - první, většinou nižší pálení bez glazury. Na obrázku vidíte již vypálené naglazované krabičky. Na hotovou krabičku našroubujete korkové zátky. Jestliže jsou dírky malé, zkuste zátky přilepit kvalitním lepidlem na keramické povrchy.
FotoFotoFotoFoto