Podmořský podvodníček kuje pikle

Sdílej
 

Ani jsme se nestačili vyhrabat z brázdy, do které nás ve druhém filmovém dobrodružství (nebo spíš zlodružství) zadupal zlobr Shrek, a společnost, která na nás Shreka hodila, už vtrhává do kin s novým filmem. Tentokrát se ale neocitneme v blátě, ale v oceáně...

SEZNAMTE SE S AKVÁRIEM

Oscar býval takový rybí zevler z myčky velryb. Jenže pak se připletl k velkému žralokovi, a byť byl Oscarův poměr ke žraločímu asi tak 1:1000 (tyhle míry určitě znáte z vystřihovánek v ábíčku), malá rybka zvítězila nad velkou parybou. A z Oscara se stal v rybím světě hrdina. Ba co víc, superhrdina! Obletovaný rybími kráskami s nařasenými ploutvičkami, zasypávaný květy z mořských chaluh a vyzdvihovaný jako "Oscar, zabiják

Foto
žraloků"! Háčky (s napíchnutými žížalami) jsou v tom hned dva. Za prvé, Oscar není zabiják žraloků. Jen to pěkně potají táhne se žralokem Lennym a spolu dělají takovou velkou podmořskou podvodnou show. A za druhé, žraloci mají taky svou čest. A pověst prťavého žraločího zabijáka jim začíná pěkně lézt na nervy, zuby i žraločí ploutve.

KDO ZA TO MŮŽE

Až se vám při nějaké legrácce ve filmech jako Shrek 2 nebo Příběh žraloka smíchy protrhne bránice, běžte si stěžovat k režisérovi Stevenu Spielbergovi, který zakládal společnost DreamWorks. DreamWorks dnes vedle upadajícího Disneyho a rostoucího Pixaru patří k nejzásadnějším tvůrcům animovaných filmů. A co víc, jakmile začala filmová akademie udělovat Oscary za nejlepší animované filmy roku, DreamWorks okamžitě nakvačili a hodili si do batohu historicky prvního animovaného Oscara se svým Shrekem. DreamWorks na to jdou od lesa a obsazují do hlavních rolí animáků hollywoodské herce. Nejenže jim pro své postavičky vyfouknou hlas, ale navíc do nich překopírují i jejich podobu (včetně pohybů). Jistě si to pamatujete ze Shreka - hlavní hrdina je Mike Meyers z Wayneova světa, jeho milá princeznička Fiona je celá Cameron Diazová z Charlieho andílků a ukecaný Osel je samosebou Eddie Murphy.
To vše samozřejmě za tučný honorář, je to přece byznys. Příběh žraloka funguje zrovna tak - o neuvěřitelné snůšce slavných osobností v rybích tělech se dočtete na jiném místě. Co na nás DreamWorks chystají po Příběhu žraloka? Tak například film Madagaskar, ve kterém se zvěř z newyorské zoo (opět hvězdně namluvená - Ben Stiller ze Zoolandera, Jada Pinkett-Smith z Matrix Reloaded, David Schwimmer z Přátel a Chris Rock ze Smrtonosné zbraně 4) dostane poprvé v životě do skutečné divočiny. Natáčí se také film Over the Hedge, ve kterém se do animovaného žánru vrhne komik Jim Carrey (příběh se točí kolem želvy a rozestavěného předměstí). A bez zajímavosti není ani projekt Father of the Pride, což je první televizní seriál se špičkovou grafikou, jakou známe ze Shreka. A vypráví o lvu v showbyznysu, mimochodem.