Raketa na líh

Sdílej
 
Snad každý někdy snil o tom, že by se pomocí vlastnoručně sestrojené vesmírné lodě podíval na cizí planety. S raketou z našeho návodu se sice ze zajetí zemské přitažlivosti nevymaníte, ale každý úspěšný raketový konstruktér musí začít něčím jednoduchým! Reaktivní pohon modelu funguje na podobném principu jako pohon opravdové rakety. S tím rozdílem, že místo nebezpečného a jedovatého paliva si vystačíte s obyčejným denaturovaným lihem, který můžete zakoupit v každé drogerii.

Snad každý někdy snil o tom, že by se pomocí vlastnoručně sestrojené vesmírné lodě podíval na cizí planety. S raketou z našeho návodu se sice ze zajetí zemské přitažlivosti nevymaníte, ale každý úspěšný raketový konstruktér musí začít něčím jednoduchým!
Reaktivní pohon modelu funguje na podobném principu jako pohon opravdové rakety. S tím rozdílem, že místo nebezpečného a jedovatého paliva si vystačíte s obyčejným denaturovaným lihem, který můžete zakoupit v každé drogerii.

KONSTRUKCE

Stavbu započněte výrobou trysky. Nad plamenem nažhavte hřebík a udělejte jím do středu víčka kulatou dírku o průměru přibližně 5 mm. V další

Foto
fázi musíte připojit nosič, po kterém bude raketka klouzat. Přibližně 10 cm dlouhou trubičku (brčko) připevněte vodorovně na povrch láhve pomocí izolepy tak, aby oba její konce byly stejně daleko od okrajů láhve. Nyní stačí provléknout trubičkou vlasec a připravit palivo.

START!

Vlasec, na kterém je raketa zavěšena (tryskou dozadu), napněte mezi dva pevné body, např. stromy nebo sloupy. Do rakety poté nalijte několik mililitrů lihu, našroubujte víčko, prstem ucpěte trysku a důkladně protřepejte. Zbytek lihu po protřepání z raketky vylijte.
Láhev je dále nutné 2x až 3x zmáčknout a nechat zase narovnat, aby se lihové páry důkladně promíchaly se vzdušným kyslíkem. Nyní je raketa připravena k letu. Odstartujete ji přiložením zapálené špejle k trysce - dojde k zažehnutí par a raketa vedená vlascem urazí vysokou rychlostí až 20 metrů! Zapalování sice není nebezpečné, přesto je provádějte s ochrannými brýlemi, za přítomnosti dospělé osoby a ve velké vzdálenosti od všech snadno hořlavých předmětů! Pokud hoření neprobíhá, nebo probíhá pomalu, je nejspíš koncentrace kyslíku příliš nízká. V tom případě láhev při dalším pokusu zmáčkněte víckrát.

***

POMŮCKY K POKUSU

Prázdná PET láhev od minerálky či limonády, úzká plastová trubička (stačí brčko, lépe však tvrdší trubička), denaturovaný líh, hřebík nebo kus neizolovaného drátu, kleště, izolepa, silnější rybářský vlasec, několik mililitrů denaturovaného lihu, sirky a špejle.

Autor

Jan Havlík & -MEPPP