Čáry, máry, fuk!

Sdílej
 
Do Čech se řítí největší kouzelník současnosti David Copperfield a můžete vsadit boty, že tu nebude jen tahat králíky z klobouku. Mnohem spíš nechá zmizet Petřínskou rozhlednu nebo uhádne čísla v sazce. Abíčko vám teď poodhalí trochu tajemství i historie z jeho řemesla.

Do Čech se řítí největší kouzelník současnosti David Copperfield a můžete vsadit boty, že tu nebude jen tahat králíky z klobouku. Mnohem spíš nechá zmizet Petřínskou rozhlednu nebo uhádne čísla v sazce. Abíčko vám teď poodhalí trochu tajemství i historie z jeho řemesla.

Foto
Jméno při narození: David Seth Kotkin
Datum narození: 16. září, 1956
Místo narození: Metuchen ve státě New Jersey, USA

Prošel skrz Velkou čínskou zeď. Proplaval Niagarskými vodopády. Nechal zmizet sochu Svobody. Ale co, nechal zmizet dokonce celý železniční vagon, a navíc ho uprostřed kruhu lidí nechal ještě chvíli poletovat vzduchem. A taky se nechal rozřezat na kousky a pak se zase složil, aby toho nebylo málo, tak se mu podařilo přežít několik let s modelkou Claudií Schifferovou, nemá problém uhádnout jedinou kartu z tisíce a jen tak mimochodem umí taky létat. Do kouzlení se dal David ve svých osmi letech - ve dvanácti už se řadil mezi profesionály. Coby "Davino, Boy Magician" (což by se dalo přeložit jako Mladý kouzelník Davino) se vypracoval v nejmladšího kouzelníka, který byl kdy přijat do Společnosti amerických kouzelníků (Society od American Magicians, více na internetové stránce http://www.magicsam.com) a v šestnácti letech už "vyučoval" iluzionismus na newyorské univerzitě (nezaměňujte s bradavickou Školou čar a kouzel, kde vyučuje Albus Brumbál). Nad tím, jak dělá to a jak dělá tamto, přemýšlí každý. Ale i když si tu budeme kreslit plánky zmizení sochy Svobody, i když budeme bádat nad tím, kolik má dvojníků, dokonce i když mu někdo ukradne to jeho parádní létající zařízení, David Copperfield má svoje publikum jisté. Zázraky chce zažít každý a co se ženského publika týče, David, kterému bude brzo padesát, je docela pěkný chlapík (a co se týká mužské části publika, vždycky má kolem sebe spoustu asistentek).

NEJÚŽASNĚJŠÍ KOUZELNÍCI HISTORIE!


JOSEPH DUNNINGER A ÚŽASNÝ KRESKIN (AMERIKA)
Konkurující si čtenáři myšlenek ze čtyřicátých let minulého století.

JEAN EUGÉNE ROBERT-HOUDIN (FRANCIE)
Jako první kouzelník využíval elektrická zařízení. Zdokonalil "přenos myšlenek" a je označován za otce moderního iluzionismu.

P.T. SELBIT (ANGLIE)
Roku 1914 prošel kamennou stěnou a r. 1921 představil trik s rozříznutím slečny v půli (pak ji zase složil dohromady).

HARRY HOUDINI (AMERIKA)
Mistr famózních útěků pocházel z Maďarska. Nejdříve se dostával jen ze svázání a pout, později se nechával zavírat do krabic, které byly zapečetěné, zavázané a ponořené hluboko pod hladinou. Dotáhl to až do Hollywoodu ve filmech jako "Ostrov teroru" nebo "Muž z jiného světa".

JOHN NEVIL MASKELYNE (ANGLIE)
Odborník na levitaci a neuvěřitelné úniky z prekérních situací.

THOMAS NELSON DOWNS (AMERIKA)
Díky svým trikům s mincemi proslul jako "král mincí".

POZOR, TAJNÉ!!!

Základní pravidlo kouzelníka:

"Ruka je rychlejší než oko." Abyste pro publikum vytvořili iluzi, že se něco děje ve vaší pravačce, musíte odvést jeho pozornost svou levačkou.

Tip 1: Odveďte divákovu pozornost od toho, co se ve skutečnosti děje. To se týká nejen jeho pozornosti, ale také jeho myšlenek. Proto David Copperfield vypráví při kouzlení tolik zajímavých historek.

Tip 2: Buďte rychlí a přesní - načasujte si trik na desetinu vteřiny (výhodné je začít provádět trik ve chvíli, kdy o tom publikum ještě nemá tušení). Nesmíte si dovolit ani jedinou miniaturní chybičku.

Tip 3: Při provádění triku se pohybujte plynule. Publikum se bude snažit prokouknout vás tím, že bude dávat pozor na rychlé a nečekané pohyby - proto musíte rychlost před jeho očima skrýt.

Bonus: Tento princip můžete využít i ve větším měřítku, ať už necháte někoho zmizet a objevit se na jiném místě, nebo - pokud na to máte dost peněz - třeba při vyzmizíkování Sochy svobody.