Svět 2005

Sdílej
 
Chcete-li strávit dovolenou na tropickém ostrově s písečnou pláží, průzračně čistým mořem a sluncem, které nikdy nezakryje sebemenší mráček, nemusíte se trmácet přes oceán. Tedy pokud vám nevadí, že vše bude jenom jako. Kousek za našimi hranicemi, 100 km severně od Drážďan, otevřeli koncem loňského roku zábavní park napodobující exotický ostrov.

Umělé tropy

Chcete-li strávit dovolenou na tropickém ostrově s písečnou pláží, průzračně čistým mořem a sluncem, které nikdy nezakryje sebemenší mráček, nemusíte se trmácet přes oceán. Tedy pokud vám nevadí, že vše bude jenom jako. Kousek za našimi hranicemi, 100 km severně od Drážďan, otevřeli koncem loňského roku zábavní park napodobující exotický ostrov.
Pláže, palmy, bazény a vůbec vše, co patří ke správné lenošivé dovolené u moře, najdete v hale původně určené pro výrobu vzducholodí. Hala je 360 m dlouhá a 210 m široká (vešlo by se do ní osm fotbalových hřišť), strop se klene do výšky 107 metrů. Voda má 25 °C, vzduch na pláži 35 °C a v ostatních částech „ostrova“ 30 °C. A nikdy tam neprší!
-von-

Kdo očistil Opportunity?

Povrch Marsu již více než rok brázdí roboti Spirit a Opportunity. Energii jim dodávají panely slunečních baterií, které přeměňují sluneční záření na elektrickou energii. Jejich výkon postupně klesal v souladu s předpoklady: na panelech se usazuje prach a na sluneční články dopadá méně světla. U obou robotů poklesla dodávka energie na polovinu. Pak se však s robotem Opportunity začaly dít zajímavé věci. Výkon slunečních baterií se začal zvyšovat, až dosáhl původní hodnoty. Co nebo kdo panely od nánosů prachu očistil? Zdá se, že za to mohou podmínky uvnitř kráteru Endurance, na jehož vnitřních svazích se robot téměř půl roku pohyboval. Zřejmě zde vznikají malé větrné víry, které mají „velké gruntování“ na svědomí. Při vysvětlení zdánlivé záhady se tedy bez Marťanů obejdeme.
František Martinek

Nezbytný doplněk

Svět mobilů je padlý na hlavu. K tomuto závěru musíte dospět, když si prohlédnete nejnovější hit v tomto odvětví - retro sluchátko, které lze pomocí konektoru připojit k vašemu mobilnímu přístroji. S ním pak normálně telefonujete jako s běžným telefonem. Tento způsob telefonování je pravým opakem handsfree - v jedné ruce držíte mobil a v druhé sluchátko. Připočteteli k tomu „výhodu“ obřích rozměrů retro sluchátka ve srovnání s vlastním mobilem a cenu šplhající až k osmi tisícům korun, určitě vás to přesvědčí o tom, že tento módní doplněk musíte mít.
-lež-

Zlaté orlí mládě
Jihokorejci mají první nadzvukový letoun vlastní výroby. Jmenuje se T-50 Golden Eagle a vyvinula jej Korea Aerospace Industrie společně s americkou firmou Lockheed Martin. Letoun má za sebou testovací období, které je předpokladem sériové výroby. Jeho vývoj začal v roce 1997 a do vzduchu se letoun dostal v roce 2001. Jedná se o cvičný bojový letoun dosahující nadzvukové rychlosti 1,5 machu. Během letošního roku se předpokládá spuštění sériové výroby a postupné začleňování tohoto stroje do výzbroje jihokorejské armády.
-lež-

Robotický rock
Jay Vance ze San Franciska hrál s různými skupinami, ale v žádné nebyl se svými spoluhráči zcela spokojen. A tak si založil skupinu vlastní. Aby nad ní měl plnou kontrolu, nesestavil ji z živých hudebníků, ale z robotů, které sám
vyrobil. (Kromě kytaristy z obrázku má kapela i bubeníka a dechovou sekci.) V „žilách“ robotických hudebníků koluje místo krve stlačený vzduch. Počítačem řízený kompresor vhání vzduch do končetin, pohybuje jimi a tím robotům umožňuje vyluzovat ze svých nástrojů patřičné tóny. Jenže se to zvrtlo - alespoň podle legendy šířené samotným Vancem. Roboti nad svým tvůrcem převzali vládu a o tom, co, jak a kde bude skupina hrát, teď rozhodují oni. Napovídá to i jméno kapely: Captured! By Robots (Zajat! roboty).
-von-

Klon na objednávku

První klon domácího zvířete na objednávku dodala firma Genetic Savings and Clone zákaznici z Texasu. Kotě pojmenované Little Nicky vzniklo z buněk odebraných 17leté kočce Nicky, jež uhynula koncem roku 2003. Buňky byly uchovány v zamraženém stavu a před klonováním byly opět přivedeny k životu. Klon má s uhynulou kočkou totožnou dědičnou informaci a majitelka je jejich podobností nadšená. „Chová se úplně stejně. Je to stejná osobnost jako Nicky,“ pochvaluje si a říká, že nelituje padesáti tisíc dolarů, jež za klon zaplatila. Odborníci však upozorňují, že řadu věcí se kočka učí a že je nemožné, aby se Little Nicky naučila přesně totéž, co uměla její biologická „předloha“. Kotě se má zatím čile k světu. Vědci ale nevylučují, že v pozdějším věku čekají klon vážné zdravotní potíže.

Jaroslav Petr

Orel z Pána prstenů

Pamatujete si na scénu z Pána prstenů, v níž snáší král orlů Gwaihir hobita Froda ze srázů Hory osudu? Na Novém Zélandu, kde se film točil, orel podobný Gwaihirovi kdysi skutečně žil, ale domorodí Maoři ho před pěti sty lety vyhubili. Se svými 15 kg to byl největší orel všech dob. Současná jednička mezi orly - jihoamepropan rická harpyje - váží jen 9 kg. Analýzy dědičné informace získané z kostí vyhubeného orla nyní přinesly překvapení. Tento obr se vyvinul před necelým milionem let z malého, méně než 1 kg těžkého orla, který se na Nový Zéland zatoulal z Austrálie. V prostředí bez přirozených nepřátel se dopracoval tělesných proporcí, které mu umožňovaly lovit i tři metry vysoké pštrosovité ptáky moa. Froda by ale nezachránil, nebyl uzpůsoben k letu s těžkým nákladem. Křídla o rozpětí tří metrů byla pro tyto účely příliš krátká a hodila se především k manévrům mezi stromy při pronásledování kořisti.

Jaroslav Petr

Kosmický ekozávoďák

Francouzský projekt Idée Verte Competition se pokouší dokázat, že snaha o maximální rychlost a bezpečnost závodních vozů nemusí být v rozporu se snahou co nejméně škodit životnímu prostředí. Výsledkem je prototyp závodního vozu jezdícího na LPG (kapalný butan), který ze všech běžně používaných pohonných hmot nejméně znečišťuje ovzduší. V šetrném závoďáku, schopném uhánět rychlostí až 315 km/h, jsou použity tepelně izolační materiály vyvinuté Evropskou kosmickou agenturou (ESA) pro rakety Ariane. Tlakovou nádrž na LPG chrání dokonale: v případě požáru by nádrž vzdorovala plamenům plných 45 minut.

-von-

Zavirovaný rok 2004

Sortiment virů pro Windows se v roce 2004 rozrostl o více než polovinu a jejich celkový počet se vyhoupl nad 100 000. Na tvorbě nových virů se stále méně podílejí mladí hackeři, kteří si chtějí „udělat jméno“ rychle se šířícím, ale jinak celkem neškodným virem. Vytlačují je skuteční kriminálníci, kteří píšou viry schopné napáchat nedozírné škody. O třetinu přibylo pokusů vymámit z uživatelů počítačů důvěrné informace. Dramaticky například stoupl počet falešných bankovních webových stránek, s jejichž pomocí se počítačoví lupiči snaží vykrádat konta neopatrných důvěřivců. Počet nevyžádaných e-mailů, kterými internetoví lapkové lákají své oběti, vzrostl dokonce na pětinásobek.

Jaroslav Petr

Srážka s kometou

NASA vypustila 12. ledna kosmickou sondu DEEP IMPACT, jejímž úkolem bude „bombardovat“ jádro komety 9P/Tempel 1 projektilem o hmotnosti 372 kg. Srážka, k níž by mělo dojít letos 4. července, vytvoří kráter o průměru přibližně 100 m a hloubce 30 m. Vědecké přístroje na hlavní sondě tak budou mít příležitost studovat obnažený materiál, který se od vzniku sluneční soustavy uchoval pod povrchem komety v původním stavu. Vědci doufají, že jim takto získané informace o vnitřním složení komety umožní pochopit, jaké podmínky panovaly ve vznikající sluneční soustavě. V době srážky spatříme kometu na večerní obloze v souhvězdí Panny, nízko nad jihozápadním obzorem.

František Martinek

Budíček!

Ráno je pro mnohé z nás nejhorším okamžikem z celého dne. Kdyby si člověk mohl ještě aspoň chviličku přispat... Rodiče v tom často vidí lenost, ale to je omyl. Nejnovější výzkumy německých vědců vedených Tillem Roennebergem z univerzity v Mnichově dokazují, že jde o přirozený stav. Dospělí chodí spát v průměru dříve a o to lépe se jim vstává. Na dospělácký spánkový režim člověk „najede“ velmi rychle ve věku kolem dvacítky. Do té doby mu však jeho vnitřní hodiny velí, aby večer chodil do postele pozdě a ráno si o to déle přispal. Roenneberg se proto přimlouvá za posun začátku vyučování tak, aby se školáci časným vstáváním nedostávali do rozporu se svými vnitřními biologickými hodinami.

Jaroslav Petr