Informační technologie

Sdílej
 
Před nedávnem jste se v této rubrice dočetli o internetovém prohlížeči Mozilla Firefox 1.0. Ten stačil zatím získat rekordní počet uživatelů, kteří jím nahrazují starý Internet Explorer. Stejná Mozilla kromě prohlížeče vypouští do světa také poštovního klienta s názvem Mozilla Thunderbird, nyní v oficiální verzi 1.0, taktéž založeného na open source a také zcela zadarmo.

Tak trochu jiná pošta

http://www.mozilla.org/products/thunderbird/ http://www.czilla.cz/download/thunderbird.html

Před nedávnem jste se v této rubrice dočetli o internetovém prohlížeči Mozilla Firefox 1.0. Ten stačil zatím získat rekordní počet uživatelů, kteří jím nahrazují starý Internet Explorer. Stejná Mozilla kromě prohlížeče vypouští do světa také poštovního klienta s názvem Mozilla Thunderbird,

Foto
nyní v oficiální verzi 1.0, taktéž založeného na open source a také zcela zadarmo.
Thunderbird sice naproti zažitému Outlook Expressu nenabízí tolik jasných výhod, jako nabízí Firefox proti Exploreru, konkurence je to ale nezanedbatelná. Rozhodně si ho vyzkoušejte - na stránce uvedené výše najdete českou verzi.


Co nového na Gmailu


http://gmail.google.com/

Ano, gigabytový prostor poštovní služby Gmail mohou stále využívat pouze šťastlivci, které do služby pozval nějaký tester služby. I tak ale kolem Gmailu vzniká široká oblast nejrůznějších vylepšení a doplňků.
Foto
Nejenže už je Gmail možné balit do různých grafických podob (říká se tomu skinování a potřebujete k němu URIid), ale lze na něm i ukládat data, která se vám nevejdou do počítače (díky programu Gmail Drive Shell), je skrz něj také možné blogovat (tedy psát si internetový deník - prostřednictvím systému Gallina) nebo publikovat na internetu fotografie (nedopilovaná, ale slibná aplikace Goolery). Ale pozor - využívání Gmailu coby úložiště souborů nebo fotografií se jeho provozovateli vůbec nezamlouvá.