Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Jsem členem redakce ŠKOLNÍHO ČASOPISU a píši tam o osobnostech. Mohli byste mi prosím poradit nějaké všeobecné webové stránky o osobnostech (kromě www.osobnosti.cz)? Přemek D.

Jsem členem redakce ŠKOLNÍHO ČASOPISU a píši tam o osobnostech. Mohli byste mi prosím poradit nějaké všeobecné webové stránky o osobnostech (kromě www.osobnosti.cz)?
Přemek D.

Herců, zpěvaček a dalších osobností showbyznysu je internet plný, takže pro tebe určitě nebude těžké potřebné informace dohledat. Pokud jde o významné vědce, vynálezce, spisovatele či historické osobnosti, mohly by se ti hodit např. následující stránky: www.zivotynawebu.net, www.velikani.cz/index2.php,
www.ideon.cz/jsme. Vždy je však dobré hledat informace i jinde, třeba pomocí Googlu (a samozřejmě i mimo internet v knihách). Na specializovaných stránkách lze najít mnohem více informací než na stránkách věnovaných osobnostem obecně.

Jak velikou kapacitu má keramický kondenzátor, na kterém je napsáno 333? Má žlutou barvu.
Libor, Prosek

Tento kondenzátor má kapacitu 33 nF (nanofaradů).

Na jaké napájecí napětí lze připojit obvody TTL a CMOS?
Jakub Tuček, Olomouc

Pro obvody konstrukce TTL činí velikost napájecího napětí 5 V a pro obvody CMOS je třeba přivést napětí v rozmezí 3 až 16 V.

Jaké barvy LED diod se dají zakoupit v obchodech?
Anička Malá, Kladno

Mezi nejběžnější patří červená, zelená, žlutá, oranžová, modrá a v poslední době i bílá. Vyrábějí se však i diody dvojbarevné, kde se barva, jakou budou svítit, mění podle polarity napájecího napětí.