Citadela

Sdílej
 
Ze hry Citadela jsem měl nejprve rozporuplné pocity. V krabičce menších rozměrů jsem nalezl balíček luxusně malovaných karet a „zlato“ v podobě umělohmotných žetonů. Ve spojení s příběhem zasazeným na konec středověku je to kombinace slibující skvělou zábavu. Kámen úrazu, na nějž jsem záhy narazil, tkví však v pravidlech. Ta nejsou ani tak špatná jako špatně vysvětlená.

STOLNÍ HRA

VYDALO ALBI

Ze hry Citadela jsem měl nejprve rozporuplné pocity. V krabičce menších rozměrů jsem nalezl balíček luxusně malovaných karet a „zlato“ v podobě umělohmotných žetonů. Ve spojení s příběhem zasazeným na konec středověku je to kombinace slibující skvělou zábavu. Kámen úrazu, na nějž jsem záhy narazil, tkví však v pravidlech. Ta nejsou ani tak špatná jako špatně vysvětlená. Když jsme se jimi s přáteli prokousali a udělali nezbytné úpravy, aby se dala vůbec hrát, vyloupla se z Citadely pěkná hra.

JAK SE HRAJE

Hra je určena pro tři až sedm hráčů. Každý hráč si buduje své vlastní město složené z různých budov (paláců, hostinců, vojenského opevnění atd.), na něž si nejprve musí vydělat peníze. Cílem hry je co nejdříve vyložit sadu osmi karet s budovami tak, aby součet jejich hodnot byl co nejvyšší. Za vyložení každé karty ovšem musíte zaplatit počet penízků v její hodnotě. To celé ovlivňují vlastnosti postavy, kterou si na začátku hry tajně vyberete. Každá z osmi postav má totiž speciální vlastnosti, které posléze využíváte. Vaše identita pak vychází najevo až v průběhu hry. Znamená to, že můžete hodně blafovat, a to hře dává tu největší šťávu.

VERDIKT

Citadela je určitě zajímavá hra, založená sice na poměrně velkém procentu náhody, ovšem i na hereckých schopnostech hráče.