Hračky rovnou z brusu

Sdílej
 
Rok se s rokem sešel, a tak redaktoři ábíčka znovu naskákali do služebního vozidla (které není vystřižené z papíru, byť by to bylo stylové) a vyrazili na norimberský veletrh hraček. A stejně jako před rokem viděli věci, které jsou pro ostatní jen budoucností.

Co nás čeká a co nás mine

Rok se s rokem sešel, a tak redaktoři ábíčka znovu naskákali do služebního vozidla (které není vystřižené z papíru, byť by to bylo stylové) a vyrazili na norimberský veletrh hraček. A stejně jako před rokem viděli věci, které jsou pro ostatní jen budoucností.

Kterou zprávu chcete slyšet, dobrou, nebo špatnou? Nejdříve tedy tu dobrou: na letošním veletrhu bylo k vidění mnohem více nových trendů v hračkářství než minulý rok. S tím souvisí ta špatná zpráva: hračkářský trh u nás v Česku je stále ospalý, a tak si na ty nejzajímavější kousky budete muset počkat.

POKÉMONI V RYTMU HIP HOPU

Nic takového, jako byli Pokémoni, se na nás zatím neřítí. A když se rozhlédnete, neuvidíte na obzoru rotovat ani žádné nové Beyblady. Beyblady byly úspěšné hned ze čtyř důvodů: měly charakter sběratelských figurek, známý z Pokémonů, připomínaly Pokémony stylem japonské animace, televizní obrazovka jich byla plná a šlo s nimi (alespoň krátkodobě) hrát hru. Jediné, co by se jim nyní z hlediska mediálního pokrytí mohlo přiblížit, jsou americké figurky známé jako Homies -hiphopově stylizované postavičky, které jako by vyskákaly z předměstí Los Angeles nebo z newyorského Harlemu. I kolekce Homies se skládá z tuctů různých postaviček, které je možno sbírat. Vzhledem k prostředí, ze kterého pocházejí, mezi nimi nechybějí členové pouličních partiček, namakaní svalovci, otrávení flákači, vypasení prodavači hot dogů, luxusně oblečení obchodníci a ještě luxusněji oblečené slečinky, paničky a dámičky. A to nemluvím o těch nádherných vytuněných kárách, o které se Homies opírají při pouličních debatách, ani o jejich povedených dětičkách, přezdívaných Mijos, ani o jejich drsných psech a ratlících. V Americe Homies skutečně frčí, ale u nás by měli šanci pouze u publika, které už má pojem o tom, co to znamená „americké předměstí“, „hiphopová kultura“ a „fakt slušná kérka“.

Link: http://www.homies.tv

AGENT MULDER TO TUŠIL

No tak tedy dobrá, noví Pokémoni ani Beyblady nebudou. Co takhle nějaká novinka v oblasti autíček na vysílačku, třeba takový Regenerátor, který se projížděl pod vánočním stromečkem minulý rok. Prototyp čehosi na dálkové ovládání, co vypadá opravdu moc dobře, jsme viděli, ale není to auto ani nic jiného. Společnost Tyco R/C, zodpovědná za ty nejnezničitelnější vehikly na dálkové ovládání, představila malého zeleného mimozemšťana, který se po zemi pohybuje buď zakuklený do nezničitelného vajíčka, nebo, když se vajíčko rozevře, jako obrněný dvoukolák s hodně strašidelnou hlavičkou. S tímhle se rozhodně stanete pánem pískoviště.

Link: http://www.tycorc.com/

Ale je tu ještě jedna věc, která vám v oblasti dálkově řízených mašinek může zvednout tlak - nejdřív však musíte zvednout zrak. Ano, tak je to správně, přestaňte očima brousit podlahu a pohlédněte do hvězdných výšek. Nebo alespoň sto metrů nad zem. Přibližně tak vysoko se dokáže vznést senzace letošního veletrhu, dálkově řízený létající talíř X-UFO. Tento vynález funguje na principu čtyř vrtulí (poháněných elektromotorky), zasazených ve tvaru čtyřplotýnkového vařiče do karbonátové kostry. Aby létající talíř dokázal udržet směr, nachází se v prostoru mezi čtyřmi vrtulemi gyroskop, který neustále vyhodnocuje náklon a směr - díky tomu je prakticky vyloučeno, aby vám X-UFO spadlo na hlavu, a stejně tak byste se měli vyhnout demolici celého bytu při létání uvnitř (i když - jak jsme zakusili na vlastní účesy - pod talířem to pěkně fouká). Kostra létajícího talíře je vyrobena z odolného a ohebného materiálu, což snižuje riziko poškození jak nejbližšího okolí talíře, tak jeho čtyř vrtulek. A zmiňoval jsem se už, jak X-UFO, vítěz veletrhu v kategorii Technologie, v noci pěkně bliká?

Link: http://www.silverlit.com/

BYL JEDEN STOLEČEK...

... na stolečku stolní hra. Pod pojmem „dokonalá stolní hra“ se člověku nejspíš vybaví proslulí Osadníci z Katanu nebo Carcassonne. Mohly by se snad stolní hry vyvíjet ještě jiným směrem než tím, který nastolily tyto dvě kultovní strategicko-taktické hry se všemi svými klony a rozšířeními? Jistěže -například prostřednictvím nových technologií. Stolní hra Trivial Pursuit vypadá na první pohled jako Monopoly, ale už na pohled druhý si všimnete, že při hře musíte mít zapnutou televizi. Konkrétně televizi s DVD přehrávačem, ve kterém se otáčí disk dodávaný společně se hrou. Probíhá to následovně: na DVD sledujete ukázky z nejrůznějších filmů; ke každé z nich se vážou otázky, které zodpovídáte; tím, jak jste úspěšní nebo neúspěšní, se současně pohybujete po herním poli na stole před televizí. Otázky k ukázkám na vás přitom padají ze dvou stran - DVD vám jich může položit sto padesát, kartičky na herní ploše tisíc osm set. Nemusíte mít proto strach, že by se hra příliš opakovala. Takovému propojení dvou médií, DVD a stolní hry, se přezdívá „crossmedia“ a je označováno za zcela nový trend ve světě herního průmyslu (není divu, že hra Trivial Pursuit vyhrála Cenu za inovaci v kategorii Trend). Svědčí o tom i skutečnost, že na veletrhu byla k vidění také hororová hra Atmosfear, fungující na stejném principu - a rozhodně nebyla poslední.

Link: http://www.trivialpursuit.com/

Trivial Pursuit není jediná stolní hra, která si v Norimberku vysloužila obdiv a chválu. Byla tu například také hra zvaná Meisterdiebe, což se dá přeložit jako Pán zlodějů. Hra se točí (doslova) kolem moc pěkné dřevěné krabičky, v jejíchž třech patrech se skrývá dvanáct zásuvek (v každém patře čtyři po jednom na každé straně). Každé patro se přitom otáčí po vlastní ose a celá truhlička může stát vzhůru nohama. Ne, že by se mi princip hry, oceněné cenou za Týmovou hru, podařilo úplně pochopit - vím jen to, že hráči si střídají role zlodějů, překupníků a klenotníků. A pak jsou tam ještě nějací detektivové, ale víc už se mě neptejte.

Link: http://www.zoch-verlag.com/

Poslední oceněná stolní hra, vítěz v kategorii Zručnost, se jmenuje Akaba a létá se v ní na létajících kobercích. Herní plán vás přenáší do pouštního světa daleké Arábie, kde se budete se svou figurkou (docela velký panáček na koberci) snažit prokličkovat orientálním bazarem rychleji než vaši soupeři - a hlavně se budete pokoušet posbírat co nejvíce zboží a cetek. Vtip je v tom, že hra probíhá poměrně akčním stylem - prostě odpálíte svůj koberec přímo do stánků na tržišti. Všechno, co takto získáte, si naložíte na koberec a jdete do toho znovu. Koberec těžkne a těžkne a hra se komplikuje a komplikuje.

http://www.haba.de/

MIMO ZORNÉ POLE

Mluvím tady hlavně o hračkách, které na veletrhu dostaly nějakou cenu, ale to ještě neznamená, že jsme v Norimberku nenarazili na nic zajímavého i bez cedulky Vítěz v kategorii té a té. Tak například norimberské párečky byly úžasné. A ani norimberské perníčky nebyly k zahození. (Poznámka redakce: Autor už přestane psát o jídle a vrátí se k tématu článku.) Velmi zajímavou záležitostí je například takový Flip N Flyer. Něco na způsob frisbee (jinak také létajícího talíře), avšak s gumovým provázkem protaženým středem kruhu. Díky gumě v sobě Flip N Flyer kombinuje radosti frisbee a joja - jednak s ním lze házet (a létá opravdu pěkně), jednak s ním lze „jojovat“. Nejlepších výsledků s touhle hračičkou samozřejmě dosáhnete při kombinaci obou možností. Bude to někdy nový žongléřský hit na způsob diabola nebo Astrojaxe?

Link: http://www.flipnflyer.com/

Závistí člověka naplňuje pohled do stánků firem, které se zabývají distribucí akčních figurek. V Americe akční figurky provázejí každý nový fantastický film a bezmála každý pořádný komiks. U nás se bohužel prosadí pouze figurky k největším filmovým trhákům, jako je Spider-Man nebo Pán prstenů, které sice vůbec nejsou špatné, ale když si prohlédnete ty nádherné, ručně malované a do nejmenších detailů propracované figurky z USA nebo z Japonska, zatoužíte si založit či rozšířit svou sbírku aspoň přes internetové obchody. Je to však drahá legrace.

Link: http://www.zumbotoys.it/

Tunění je trend nejen v úpravě opravdových automobilů, ale také angličáků a aut na dálkové ovládání. Auto, které si nemůžete vytunit (tedy upravit jeho vzhled a jízdní vlastnosti), už nefrčí jako před lety. Netýká se to pouze herní série Need for Speed Underground. Na veletrhu byla k vidění autíčka, kterým můžete posprejovat střechu, zvětšit jim nárazníky a vyměnit motor za atomový reaktor. Například společnost Jada Toys se zabývá těmi nejdražšími úpravami automobilů. Mít něco takového v garáži hned tak nebudete (tedy pokud už nevlastníte bazén a dva vrtulníky), ale na poličce nad postelí se to bude vyjímat také moc pěkně.

Link: http://www.jadatoys.com/

ZPÁTKY DO REALITY

Když jsme se opět naložili do služebního automobilu, honily se nám hlavou všechny ty figurky, autíčka a stolní hry (a žaludkem norimberské párečky a perníčky). Ne všechno z toho, o čem jsem psal, se dostane na náš trh, ale něčeho se snad přece dočkáme. Například vytuněné angličáky si cestu k nám už nacházejí. U létajících talířů na dálkové ovládání bude rozhodovat cena a u létajících talířů s gumičkou uprostřed zase šikovnost lidí, kteří by u nás něco takového chtěli prosadit. Akční figurky to budou mít složité vždy, protože zdejší publikum musí teprve dospět, nicméně s chystanou premiérou nového filmu Batman Begins by se u nás mohla objevit alespoň zmenšená verze jeho obrněného Batmobilu. Ohledně stolních her propojených se systémem DVD nejde o to, zda se k nám dostanou, ale kdy to bude. Trend je trend a tomu se nevyhne ani to nejzapadlejší hračkářství. Jen to možná chvilku potrvá.