Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Dočetla jsem se, že dříve dávali Tataři svým koním pohanku. Mohla bych ji také dávat svému koni a oslu? Pokud ano, tak v jakém množství a čemu prospívá? Lenka Š.

Dočetla jsem se, že dříve dávali Tataři svým koním pohanku.
Mohla bych ji také dávat svému koni a oslu? Pokud ano, tak v jakém množství a čemu prospívá?
Lenka Š.

Pohanka patří mezi obiloviny a Tataři ji nejspíš svým koním podávali místo ovsa či jiného jadrného krmiva. Stejně tak ji můžeš zkrmovat i svému koni a oslu - a ve stejném množství. Prospívá jim podobným způsobem, tj. dodává koním energii, má vliv na kvalitu srsti apod. Zkrmování pohanky se ti však ve srovnání s ovsem hodně prodraží.
Rád bych si postavil NF zesilovač pro sluchátka. V zapojení je však použit obvod MBA810DSA, který nemohu nikde sehnat.Nevíte zda se dá nahradit jiným obvodem?
Filip Svatý, Praha


Asi tě, Filipe, zklamu, ale tento obvod se již řadu let nevyrábí a sehnat za něj náhradu je téměř nemožné. Pokud si budeš přeci jenom chtít postavit nějaký zesilovač pro sluchátka, budeš se muset poohlédnout po jiném zapojení, ve kterém bude například použit obvod z řady TDA.

Vysvětlíte mi prosím, jaký je rozdíl mezi tantalovým a elektrolytickým kondenzátorem?
Michal Teplý, Liberec


Oba tyto druhy kondenzátorů jsou vázány polaritou svých kontaktů. Tantalový kondenzátor je navíc mnohem přesnější, což se také projeví v jeho ceně.

Jak velkou kapacitu má elektrolytický kondenzátor, na kterém je napsáno 1G?
Tomáš Hanák, Lysá n. Labem

Tento kondenzátor má kapacitu 1000 F (mikrofaradů).


Do odpovědny můžete zasílat otázky ze všech oborů - od přírodovědných, chovatelských či pěstitelských přes různé dotazy týkající se techniky či počítačů až po sport a společenské problémy. Naše poštovní adresa je: redakce ABC, U Průhonu 13, Praha 7, PSČ 170 00, obálku nezapomeňte vždy zřetelně nadepsat ODPOVĚDNA; adresa naší elektronické pošty je: odpovedna@iabc.cz.