Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Evropští astronomové se rozhodli postavit dalekohled, který hned tak někdo nepřekoná. Bude desetkrát větší než dosavadní největší dalekohledy Keck I a II na Havajských ostrovech. Jeho objektiv o průměru 100 m bude sestaven z 3048 šestiúhelníkových segmentů o průměru 1,6 m. Konstruktéři jej označují zkratkou OWL (OverWhelmingly Large Telescope, dalekohled ohromujících rozměrů).

Evropská obří sova

Evropští astronomové se rozhodli postavit dalekohled, který hned tak někdo nepřekoná.
Bude desetkrát větší než dosavadní největší dalekohledy Keck I a II na Havajských ostrovech. Jeho objektiv o průměru 100 m bude sestaven z 3048 šestiúhelníkových segmentů o průměru 1,6 m. Konstruktéři jej označují zkratkou OWL (OverWhelmingly Large Telescope, dalekohled ohromujících rozměrů).
Owl je v angličtině také sova, a ta má, jak známo, velmi dobrý zrak.
Kvality dalekohledu umožní astronomům mimo jiné spatřit u jiných hvězd planety velikostí srovnatelné se Zemí.
František Martinek


Já na to mám!

Krkolomné triky na skateboardu, skoky z mostu při bungee jumpingu, zdolávání nezdolatelných skal... Hlavní motivací, která žene odvážné mladíky do adrenalinových situací, je často obdivný pohled krásné dívky. „Zvládnu to, čeho se nikdo jiný neodváží. Tím u ní musím zabodovat!“ Jenomže nedávný výzkum psychologa Williama Farthinga ukázal, že podobné riskování na ženy a dívky žádný zvláštní dojem nedělá. Odvážný hazardér si vyslouží uznání spíše mezi kamarády. Zdá se, že evoluce nevybavila muže touhou podstupovat dobrovolně nebezpečí proto, aby přímočaře okouzlili své ženské protějšky. Okouzlení se sice dostaví, ale malou oklikou: ženy přitahují ti muži, kteří si získali obdiv svých kamarádů (tedy potenciálních konkurentů). Kdo je obdivován, je na dobré cestě stát se přirozeným vůdcem - dnes party, kdysi tlupy, kmene... A takový úspěch ženy přitahuje.
-von


Jede, jede foťák

Na stránky ábíčka přijela dost neobvyklá hračka od Sony Ericsson. Koule o průměru 11 cm má v sobě zabudovaný miniaturní digitální foťáček, jehož objektiv se umí otočit o 70 ° vzhůru a o 20 ° dolů. Kromě fotek zvládne i krátké videosekvence. Technologie bluetooth umožňuje řídit směr jízdy této „fotokoule“ a přijímat fotografie do mobilu až na vzdálenost 50 metrů.
K čemu je taková věcička dobrá? Sám výrobce přiznává, že žádné praktické využití jej nenapadá.
Rob-1, jak byl pojízdný foťák pojmenován, je určen hlavně pro zábavu. V prodeji by se měl objevit ve druhé polovině tohoto roku.
-von


Nejmenší motor

Pod kapotou auta bychom tuto pohonnou jednotku těžko hledali. Má malý výkon i nepatrné rozměry - neměří ani 200 nanometrů (tedy 2 desetitisíciny milimetru). Tvoří ji velice tenké uhlíkové vlákno, na němž sedí dvě nepatrné kovové kuličky. Vláknem prochází elektrický proud a přenáší atomy z větší kuličky do menší. V té se tak pomalu hromadí energie i hmota. Malá kulička roste, až se nakonec dotkne větší „zásobovací“ kuličky a „vypůjčenou“ energii i atomy jí zase vrátí. Celá procedura se může znovu a znovu opakovat. Výkon „nanomotoru“ je 20 miliontin wattu. To se zdá málo, ale v přepočtu na hmotnost je to výkon stomilionkrát vyšší, než jakým se pyšní motor osobního automobilu.
Jaroslav Petr