Hvězdná obloha 1

Sdílej
 
Potřebujete těžký skafandr a raketoplán, abyste mohli putovat mezi hvězdami? Možná vás to překvapí, ale jde to i jinak. Dokonce ani nemusíte opustit zemský povrch. Stačí jediné: počkat, až se setmí, zaklonit hlavu a doširoka otevřít oči.

Potřebujete těžký skafandr a raketoplán, abyste mohli putovat mezi hvězdami? Možná vás to překvapí, ale jde to i jinak. Dokonce ani nemusíte opustit zemský povrch. Stačí jediné: počkat, až se setmí, zaklonit hlavu a doširoka otevřít oči.
Noční obloha je plná pozoruhodných jevů, které stojí za to objevit a prozkoumat. Každý měsíc najdete v ábíčku přehled těch nejzajímavějších objektů a úkazů pozemské oblohy, které by vám rozhodně neměly uniknout. Každou jasnou noc se můžete vydat na lov souhvězdí, planet, Měsíce, umělých družic nebo meteorů. Jako správní cestovatelé budete potřebovat mapu, která vám ukáže cestu neznámou krajinou. Proto bude každé číslo tohoto seriálu doprovázet mapka zachycující noční oblohu tak, jak ji v danou chvíli spatříte nad hlavou.

KVĚTEN

Hned zpočátku večera spatříte nad severozápadním obzorem velmi jasnou planetu Venuši, které se v případě, že se objevuje po západu slunce, říká také večernice. V průběhu května bude zapadat stále později. Během květnových nocí vám přímo nad hlavou září skupina sedmi poměrně jasných hvězd, které jsou sestaveny do tvaru připomínajícího vozík nebo třeba naběračku. Lidově se tomuto uskupení říká Velký vůz. Všech sedm hvězd však náleží k daleko většímu souhvězdí Velké medvědice. Zkuste se pozorně zadívat na hvězdu uprostřed oje vozíčku (nebo rukojeti naběračky). Pokud máte dobrý zrak, měli byste spatřit hvězdy dvě. Jasnější z nich se nazývá Mizar, slabší Alcor a jde o jednu z nejznámějších dvojhvězd. Pokud si oblouk oje pomyslně protáhnete, doputujete ke čtvrté nejjasnější hvězdě oblohy. Tou je oranžově žlutý Arcturus ze souhvězdí Pastýře. Pod Pastýřem, směrem k jižnímu obzoru, narazíte na jasnou Spiku ze souhvězdí Panny. Dalším výrazným souhvězdím, které svým vzhledem připomíná žehličku, je majestátní Lev s hvězdou Regulus. Na obloze jej najdete na západě. Trojice hvězd Arcturus - Spika - Regulus vytváří na obloze obrazec, kterému se říká jarní trojúhelník. Ve třetině cesty od Spiky směrem k Regulovi se nachází velmi jasná planeta Jupiter, kterou určitě nepřehlédnete a můžete ji použít k usnadnění orientace.

Mapu pro červen najdete v ABC č. 12

JAK MAPU POUŽÍVAT

Mapka ukazuje vzhled oblohy tak, jak bychom ji viděli 20. května ve 22 hodin středoevropského letního času (na počátku měsíce platí mapka pro 23.00, na konci pro 21.00). Při pozorování držte mapku šikmo nad hlavou tak, aby k zemi směřovala ta světová strana uvedená na okraji, ke které stojíte čelem. Při pohledu směrem na sever ji tedy musíte otočit vzhůru nohama. Pokud jste si mapku správně zorientovali, měli byste na ní vidět souhvězdí tak, jak je uvidíte i při pohledu na skutečnou oblohu. V mapce není nakreslen Měsíc, jelikož ten z noci na noc neustále mění polohu. Měsíc a planety vždy najdete poblíž čárkované čáry, která se odborně nazývá ekliptika.