Smaragdový symbol

Sdílej
 
Státní znak, symbol, měna - to všechno reprezentuje pták velký asi jako holub s podivným jménem Kvesal chocholatý. Kdysi docela hojný obyvatel tropického horského lesa je dnes kriticky ohrožený. I domorodí Mayové, kteří ho od nepaměti uctívali, se vědců dychtivě ptají: Viděli jste ho? Žije ještě?

Nejvyšší postavení v panteonu bohů Střední Ameriky zaujímal Quetzalcoatl - opeřený had, který přiděloval lidem potravu, zajišťoval úrodu. Nádherná pera opeřeného hada byla symbolem bohatství, vysokého postavení a hojnosti. Zdobit se jimi směli jen vládcové a nejvyšší mayští či aztéčtí kněží. Až 90 cm dlouhá, zářivě smaragdově zelená pera byla v celé říši ceněna výš než zlato... Nepocházela však ze žádného hada (přestože ptačí peří vzniklo přeměnou plazích šupin). Byla to ocasní pera skutečného ptáka, který obýval horské mlžné lesy Střední Ameriky. KvesalPodle jména opeřeného hada se tento pták v mnoha jazycích (i česky) nazývá kvetzal či kvesal. A podle nápadné chocholky na hlavě samečka - kvesal chocholatý. Indiáni získávali drahocenná pera tak, že ptáky chytali, vytrhli jim ona dvě dlouhá ocasní pera a zase je pustili na svobodu - pera jim tak po čase znovu dorostla. Zabití kvesala byl hrdelní zločin a trestal se smrtí! Změnu přineslo až 19. století. Nádherný smaragdový pták se zářivě červeným břichem se stal módním artiklem - desítky, stovky vycpaných kvesalů putovaly do Evropy, aby se zde staly ozdobou měšťáckých salonů. Dvacáté století zkázu dovršilo - původní horské lesy, které jsou domovem ptáků žijících samotářsky nebo v páru, překotně mizejí pod sekyrami dřevorubců a mění se v pole či pastviny pro dobytek. A přestože několik zoologických zahrad drží kvesaly v zajetí, je to jeden z nejvzácnějších chovanců: traduje se, že ho v zajetí nelze chovat, a už vůbec ne rozmnožovat... Dnes už se sice tito ptáci neloví a nevycpávají, ale úbytek jejich životního prostředí pokračuje, poslední zbytky jejich populace jsou ostrůvkovitě roztroušené po celé Střední Americe - od jižního Mexika po severní Panamu. Protože nejsou tažní (jediná migrace, kterou zatím vědci zaznamenali, je vertikální - ptáci se stěhují do vyšších či nižších poloh), může je zachránit jen důsledná ochrana zbytků horského mlžného lesa.

KVESAL CHOCHOLATÝ

Kvesal chocholatý (Pharomachrus mocinno) patří do řádu trogonů (Trogoniformes). Živí se hlavně různými tropickými plody, ale v době hnízdění loví i hmyz a další živočišnou stravu. Žije v trvalých párech, hnízdí v dutinách mrtvých stromů a v sezení na vajíčkách, která bývají dvě, se střídají oba partneři. Také o mláďata se pečlivě stará celý rodičovský pár. Kvesal, posvátný pták středoamerických indiánů, je symbolem dodnes - dostal se do státního znaku Guatemaly, také guatemalská měnová jednotka se jmenuje quetzal.

START VZAD

Téměř metr dlouhým ocasem se vyznačují pouze samci. Aby uchránili tuto nezvyklou ozdobu, mají neobvyklý způsob startu. Z větve, na které sedí, nemohou vzlétnout přímo vpřed, jak to činí většina jiných ptáků, tak by si mohli ocasní pera namotat na větev a poškodit. Vzlétají proto tak, že couvnou, odskočí dozadu a teprve pak vzlétnou.