Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Začátkem dubna vyrazila čtveřice evropských snowboardistů z týmu Quiksilver spolu s fotografy na dvoutýdenní výpravu na Aljašku. Výpravy se zúčastnili i dva Češi: snowboardista Martin Černík a já v roli fotografa a filmaře. Cílem výpravy bylo přivézt co nejvíc kvalitních fotografií z heliboardingu - sportu, při kterém se snowboardista dostává na vrchol hory helikoptérou.

Adrenalin na Aljašce
Začátkem dubna vyrazila čtveřice evropských snowboardistů z týmu Quiksilver spolu s fotografy na dvoutýdenní výpravu na Aljašku. Výpravy se zúčastnili i dva Češi: snowboardista Martin Černík a já v roli fotografa a filmaře. Cílem výpravy bylo přivézt co nejvíc kvalitních fotografií z heliboardingu - sportu, při kterém se snowboardista dostává na vrchol hory helikoptérou.
V horách nedaleko rybářské osady Haines, kam měla výprava namířeno, je obvykle největším nepřítelem fotografů nepřízeň počasí. To však letos výpravě přálo. Ze dvou týdnů bylo pět dní slunečných. Dost na to, aby se povedlo úkol splnit.

Vítek Ludvík

Filmová masáž

Bolí vás záda, díváte se rádi na filmy v pohodlí domova a přebývá vám v kasičce 110 000 Kč? Pak neváhejte a objednejte si masážní křeslo od japonské firmy Family Inada. Zážitek ze sledování domácího kina v něm získá další rozměr. Počítač zabudovaný v křesle lze totiž propojit s přehrávačem DVD, CD i videokazet, ale i s obyčejnou televizí. Křeslo vnímá rytmus, melodii a hlasitost filmové hudby a přizpůsobuje masážní pohyby charakteru zvukové kulisy. Reaguje i na nehudební zvuky, takže pozor! Při nějaké akční střílečce, v níž vybuchují auta nebo kosmické lodi, by vám mohlo dát do těla až nepříjemně důkladně.

-von

Malárie stále řádí

V boji s jedním z největších zabijáků lidstva se stále nedaří zvítězit. Ukázala to zpráva Světové zdravotnické organizace a dětského fondu UNICEF zveřejněná začátkem května. Malárií se ročně nakazí 350-500 milionů lidí, jeden milion na ni zemře. Devět desetin obětí je z Afriky, více než polovina z nich jsou děti. Prvok Plasmodium, který malárii způsobuje, má jen v zemích jižně od Sahary na svědomí
každou minutu jeden dětský život. Účinná vakcína neexistuje, na léky, sítě proti hmyzu a chemikálie hubící komáry (přenašeče nemoci) se nedostává peněz a pokusy s geneticky upravenými komáry, kteří jsou schopni parazitického prvoka ve svém těle zneškodnit, jsou zatím v počátcích.

ŽIVOTNÍ CYKLUS PŮVODCE MALÁRIE

Parazitický prvok se bodnutím komára přenese na zdravého člověka
Namnoží se v jaterních buňkách
Napadá červené krvinky, množí se v nich a ničí je
Komár nasaje krev nakaženého člověka, cyklus se uzavírá

von

Pro zuby k robotovi

Vyražený zub není nenávratně ztracený. Zubař vyvrtá do čelisti kanálek a do něj nasadí kovový „hřebíček“ nahrazující kořen zubu. K němu pak připevní umělý zub.
Už letos v létě by měl zubařům při vsazování
umělých zubů pomáhat robot izraelské firmy Tactile Technologies. Zatím jej lékaři odzkoušeli na modelech a na zvířatech. Robota připne lékař k pacientově čelisti a pak už ho nechá pracovat zcela
samostatně. Stroj zhodnotí tvar čelistní kosti a zvolí nejlepší místo k vrtání kanálku. Když je připraven, požádá dohlížejícího lékaře o povolení k zákroku. Do práce se dá, jen když mu to zubař přikáže stisknutím tlačítka. Kanálek pro umělý zub pak vyvrtá rychle a skoro bezbolestně. Má jistější a jemnější „ruku“ než pan doktor.

Jaroslav Petr

Solární nabíječka

Nebaví vás tahat na cesty hromadu nabíječek? Jednoduché řešení je nasnadě: nechat mobil, MP3 přehrávač, foťák, PDA a další elektronická udělátka doma a užít si jednou za čas trochu klidu. Pro zoufalce, kteří toho už nejsou schopni, nabízí firma Voltaic Systems záchranu v podobě batohu vybaveného třemi solárními panely. Dávají výkon až 4 W a mobil na plném slunci nabijí za 4 až 6 hodin. Pomocí sady adaptérů dodávaných spolu s batohem k nim připojíte libovolnou drobnou elektroniku. Uvnitř batohu se navíc skrývá Li-Ion akumulátor, v němž lze uskladnit přebytečnou energii. Na sluníčku se nabije a MP3 přehrávač nebo mobil si později dobijete z něj, i kdyby do vás zrovna bušilo krupobití.

-von

Školní mikrosvět

Portrét komára Anopheles, přenašeče malárie, byl pořízen pomocí skanovacího elektronového mikroskopu (SEM). Tento přístroj by komára dokázal zvětšit na rozměry letadlové lodi. (Transmisní elektronový mikroskop by to zvládl ještě lépe - viz ABC 24/2003.) Jednoduché školní mikroskopy ve srovnání s ním vypadají jako žebřiňák vedle nejnovějšího BMW.
Aby se žáci a studenti mohli seznámit jak s tajemstvím mikrosvěta, tak s divy nejmodernější techniky, vznikl iSEM - počítačový program dokonale napodobující práci s elektronovým mikroskopem. Je v tom jediný háček: zatím s ním mohou pracovat pouze děti v amerických školách. Až bude něco takového fungovat i u nás, budete nejspíš už dávno vnoučatům vyprávět o tom, jak se žilo na počátku 21. století, v tom primitivním věku internetu a mobilních telefonů.

-von

Změna jídelníčku

Když dinosaurus usoudil, že už ho nebaví věčné pronásledování kořisti a že by mu vyhovoval poklidný život býložravce, nemohl své zvyky změnit ze dne na den. Vědci už dlouho věděli, že se býložravý Therizinosaurus vyvinul z dravého dinosaura (příbuzného velociraptorovi z titulní strany ABC č. 3), který žil o nějaký ten milion let dříve. Přechodný článek však paleontologové představili až v prvním květnovém čísle časopisu Nature.
Kostru čtyři metry dlouhého jedince nově popsaného druhu Falcarius utahensis (na obr.) nalezli mezi stovkami jiných dinosaurů v americkém Utahu (jak ostatně druhové jméno napovídá).
Falcarius žil před 125 miliony let a jeho kostra nese řadu přechodných znaků na cestě od predátora k býložravci. Například ostré zuby určené k trhání masa se mění na ploché zuby vhodné k rozmělnění rostlinné potravy a nohy uzpůsobené k běhu se proměňují v končetiny schopné unést zavalité tělo.

-von