Svět 2005

Sdílej
 
Trojice vtipálků z americké univerzity MIT vytvořila počítačový program SCIgen, který umí sepsat učeně vyhlížející práce z oboru počítačových věd. Články sice na první pohled vypadají velice věrohodně - jsou plné tabulek, grafů a odkazů na odbornou literaturu - ale text nedává vůbec žádný smysl. Studenti přesto nabídli dvě práce SCIgenu k přednesení na mezinárodní vědecké konferenci.

Elektronický vědec

Trojice vtipálků z americké univerzity MIT vytvořila počítačový program SCIgen, který umí sepsat učeně vyhlížející práce z oboru počítačových věd.
Články sice na první pohled vypadají velice věrohodně - jsou plné tabulek, grafů a odkazů na odbornou literaturu - ale text nedává vůbec žádný smysl.
Studenti přesto nabídli dvě práce SCIgenu k přednesení na mezinárodní vědecké konferenci.

K jejich překvapení jedna z nich prošla. Jak vidno, organizátoři některých vědeckých konferencí se honí jen za počtem účastníků a kvalitu jejich referátů předem nekontrolují.
Každý účastník musí zaplatit nemalý poplatek a vidina výdělku může být pro organizátory důležitější než to, co se bude v kongresových sálech přednášet.
Vlastní vědeckou práci si můžete nechat sepsat na www.pdos.csail.mit.edu/scigen. Stačí do formuláře zadat své jméno.

Jaroslav Petr

Otupené nůžky

Scény jako z hororového filmu se právě teď odehrávají ve vesnicích na severu Angoly. Lidé
tam umírají na nákazu virem Marburg. Podobně jako příbuzný virus Ebola se i Marburg
čas od času vynoří z pralesa a pak řádí jako zběsilý. Umírá na něj až 90 % nakažených! Ne nadarmo se tyto viry zkoušely pro nasazení ve válce. Oběti Marburgu a Eboly obvykle zabije silné krvácení do střev. Lék ani očkovací látka neexistují. Ebola proniká do těla pomocí dvou bílkovin,
které si vypůjčí z lidských buněk. Bílkoviny fungují jako nůžky, jimiž virus odstřihne jednu
vlastní bílkovinu fungující podobně jako pojistka granátu. Teprve když je bílkovina odstřižena, může se mikroskopický zabiják pustit do práce. Lékaři už získali látky, které buněčné nůžky otupí a lidské buňky proti viru Ebola a Marburg obrní. Bude však trvat ještě roky, než skončí všechny testy a léky začnou uzdravovat první nemocné.

Jaroslav Petr