Abeceda zajímavostí

Abeceda zajímavostí
Sdílej
 

Jen ať fouká

Kdybychom dokázali využít alespoň pětinu energie, kterou má vítr v místech teoreticky umožňujících stavbu větrných elektráren, obešli bychom se bez všech ostatních zdrojů energie - atomovými elektrárnami počínaje a uhlím pro vytápění venkovských stavení konče. Usoudili tak vědci ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii, kteří své tvrzení založili na analýze údajů o rychlosti větru z více než 8000 meteorologických stanic po celém světě. Síla větru je v současnosti využívána hlavně v Německu, USA a Španělsku. Odpůrci větrných elektráren namítají, že jejich výroba a provoz jsou drahé a stožáry s lopatkami větrných turbín hyzdí krajinu. O problémech s bezvětřím a s vedením elektřiny z často špatně přístupných oblastí ani nemluvě. S tenčícími se zásobami ropy však zřejmě budou alternativní zdroje energie nabývat na významu.



Do boje!

Foto
Dvaatřicetiletý Masaaki Nagumo z Japonska si splnil dětský sen a po dvouletém kutilském snažení vyrazil na první procházku ve vlastnoručně vyrobeném bojovém robotovi Land Walker. Inspiroval se svým oblíbeným animovaným seriálem Mobile Suit Gundam. Masaakiho mateřskou firmu robot zaujal natolik, že jej zařadila do své nabídky. Takže pokud vás už omrzelo kolo a toužíte po nějakém akčnějším dopravním prostředku, neváhejte s objednávkou. Tedy máte-li přebytečných 280 000 dolarů (téměř sedm milionů korun). Videoklipy kráčejícího a střílejícího robota můžete zhlédnout na www.sakakibara-kikai.co.jp/products/ other/LW.htm.


Vesmír v počítači

Foto
Astrofyzikové z mezinárodní výzkumné skupiny Virgo představili dosud největší a nejpřesnější model vývoje vesmíru. Superpočítač umístěný v Německu jej počítal déle než měsíc. Model ukazuje vývoj hmoty v pomyslné krychli, jejíž hrana měří dvě miliardy světelných let. (Světelný rok je vzdálenost, kterou světlo urazí za jeden rok. Pro srovnání: cesta od Slunce na Zemi mu trvá přibližně osm minut.) Model, zahrnující dvacet milionů galaxií, pomáhá odborníkům pochopit vývoj a strukturu vesmíru. Přibližně ze sedmdesáti procent jej tvoří tzv. temná energie, o níž toho zatím mnoho nevíme. Čtvrtinu představuje neméně záhadná temná hmota a pouze z jedné dvacetiny se na složení vesmíru podílí „normální“ hmota tvořená atomy, v drtivé většině nejjednoduššími atomy vodíku a helia.


Stříbrný poklad

Keramickou nádobu s téměř tisícovkou stříbrných mincí, které se razily v Kutné Hoře v polovině 15. století, objevili archeologové v centru Prahy. Mince jsou bez nápisů, nesou pouze obraz českého lva. Původní majitel pokladu si za něj mohl na dobytčím trhu na dnešním Karlově náměstí koupit tři krávy. Ty v té době představovaly majetek dnes srovnatelný s osobním automobilem. Nádoba s mincemi byla ukryta pod podlahou gotického domu, jehož základy archeologové objevili pod asfaltovým povrchem dvora ve Štěpánské ulici v místě, kde bude stát nový hotel. Záchrana pokladu přijde na mnohem více, než je jeho hodnota vyčíslitelná penězi. Ale snad na tom nejsme tak špatně, abychom součást naší historie nechali napospas buldozerům jen proto, že péče o ni není zadarmo.