Mobil v kapse

Mobil v kapse
Sdílej
 
S příchodem jara zprovoznili všichni naši mobilní operátoři ve svých sítích technologii EDGE, která nabízí zhruba dvou- až čtyřnásobně vyšší rychlost než GPRS.

Internetové mobily a tarify

TARIFY

Plánujete-li používat mobil k připojení k internetu, nemá smysl uvažovat o jiné variantě, než je „neomezený“ měsíční tarif. Ceny se u jednotlivých operátorů pohybují od 772 do 952 Kč včetně DPH (viz tabulka). Eurotel nabízí dva tarify - dražší obsahuje i 60 volných minut, T-Mobile naopak nabízí volné minuty u tarifu levnějšího, musíte však podepsat roční smlouvu. Oskar má GPRS/EDGE nastaveno podle přenesených dat, pokud překročíte limit 70 MB (a ten překročíte), platíte nejvyšší tarif 952 Kč. Eurotel a T-Mobile dále nabízejí měsíční datové tarify u předplacených karet GO a Twist - v obou případech za 850 Kč. Ve všech případech zahrnují tarify jak GPRS, tak i EDGE připojení - druhé jmenované je však dostupné často jen ve větších městech, mimo území pokrytá EDGE telefony automaticky použijí pomalejší GPRS.



Nokia 3200: Nejlevnější EDGE

Foto
Cena: 3800 Kč s DPH

Pokud se přenesete přes poněkud neobvyklý design a koncepci klávesnice tohoto přístroje (či pokud se vám dokonce líbí), pak v Nokii 3200 naleznete nejlevnější telefon vybavený rychlými daty EDGE. Při ceně pod čtyři tisíce Kč sice musíte oželet Bluetooth, ale pro spojení s notebookem či PDA je k dispozici infraport. Kromě toho je tento mobil vybaven podporou Java her, integrovaným handsfree, diktafonem, FM rádiem a vestavěnou svítilnou - užijete si s ním tedy dost legrace i v případě, že nesurfujete.



T-Mobile MDA Compact: Internet v dlani

Foto
Cena: 11 999 Kč s DPH

Zatímco Nokia 3200 je vhodná spíše pro ty, kdo chtějí pro připojení k internetu zkombinovat mobil s notebookem, stolním PC či PDA, MDA Compact je určen těm, kdo chtějí mít svět internetu v dlani - doslova a do písmene.
MDA Compact je totiž kombinací kapesního počítače PocketPC s operačním systémem Windows Mobile a mobilního telefonu. Ovládá se podobně jako klasická PDA pomocí pera a dotykové obrazovky a nabízí vcelku použitelný webový prohlížeč (velmi náročné stránky ale nezvládne), e-mailový program a možnost nainstalovat tisíce dalších aplikací, utilit a her. A pokud byste se chtěli přes MDA Compact připojit k internetu z notebooku, nic vám nebrání - ve výbavě je infraport i Bluetooth. MDA Compact ale bohužel podporuje jen klasické GPRS, a nikoliv EDGE.