Budoucí Einsteinové

Budoucí Einsteinové
Sdílej
 

Matematika, fyzika, případně chemie, to jsou předměty, které v mnohých lidech školou povinných vyvolávají paniku (i já na ně vzpomínám s hrůzou).
Přesto existují tací, pro které je matematika, fyzika či chemie koníčkem. A dokonce se účastní olympiád v těchto oborech! Za těmi nejlepšími jsem se vydala do Skryjí u Křivoklátu a vyptávala se jich, co je na té matematice či fyzice tak zajímá.

Tomáš P.

Já bych řekl, že právě fyzika je základní věda, protože když umíte celou fyziku, tak můžete popsat cokoliv ve vesmíru. Když něco uvidím, tak můžu říct, co se stane, co se stalo a proč se to tak děje. Když padá kapka vody z mraku, umím si představit, proč padá, jak a jakou rychlostí... A to je na tom to nejhezčí. Ale jinak jsem se zúčastnil téměř všech olympiád – tedy těch, které za olympiády považuji, to je matika, fyzika a chemie. Člověk už ale musí mít hlubší zájem, s tím, co se učí ve škole, by to neudělal.

Vítek


Mě hlavně baví řešit obtížné příklady.
A když se mi to pak třeba na pátý pokus povede, tak mě těší, že jsem to dokázal. Tu matiku jsem vyhrál na Praze 4 a pak i v celé Praze. Byly to čtyři příklady, mně se ani nezdály moc těžké, ale byly hodně dlouhé. Zvládnul jsem je docela rychle, hodně před limitem.

Anna


Je to takové praktické, člověk si pod tím vším může něco představit. Třeba se dívám na pouti na kolotoč a vidím, jak se ty sedačky odklánějí od osy, tak hned vím, proč to tak je... Těmi zákony se prostě řídí celý svět. Ale jak jsem k fyzice a matice přišla, to vůbec nevím, oba moji rodiče jsou muzikanti. A já jsem se teď také dostala se na konzervatoř (Anička mi prozradila, že hraje na housle). Jenže pak jsem si
uvědomila, že bych přestala studovat a s tím, co teď umím, už bych musela vystačit. Tak jsem tam nešla. Chtěla bych zkusit fyziku, protože to je objevování nových věcí, které jsou všechny strašně zajímavé.