Mobil v kapse

Mobil v kapse
Sdílej
 

Technologie v mobilu: Bluetooth
Bluetooth, tedy modrý zub, je označení standardu pro bezdrátové propojení a přenos dat mezi kapesními přístroji, PC a periferiemi. Bluetooth je vlastně kompletní zařízení pro digitální vysílání a příjem dat, které je spolu s miniaturní anténou integrováno na jediném čipu. Bluetooth lze v mobilním telefonu využít mnoha způsoby, soustředíme se proto jen na ty nejběžnější.

Bezdrátová sluchátka
Bluetooth handsfree sluchátka lze dnes pořídit v cenách od jednoho do čtyř tisíc korun. Jsou ideální pro řidiče, ale využijete je například, i pokud si chcete uvolnit ruce při telefonování u PC nebo při nenáročném sportu. Dosah sluchátek od mobilního telefonu činí obvykle tři až pět metrů, výjimečně i víc.
Propojení s PC
Propojení mobilu s PC pomocí bluetooth adaptéru (asi 1000 Kč) lze využít k přenosu dat (fotografií, melodií, her), připojení k internetu nebo synchronizaci kontaktů a kalendáře s programy, jako je Outlook. Podobně lze mobil propojit s kapesním počítačem či jiným telefonem.

HRANÍ HER

Některé telefony (zejména N-Gage) umožňují hraní více hráčů proti sobě prostřednictvím bluetooth spojení. Maximální vzdálenost je daná možnostmi bluetooth - tedy přibližně 10 metrů.


Motorola V80

Není žhavou novinkou

Toto „nevéčkové“ véčko (místo klasického rozevření je třeba klávesnici ve spodní části telefonu vytočit o 180 stupňů) je na trhu již od konce loňského léta, jeho cena však nedávno klesla na velmi přijatelných 6000 Kč (včetně bezdrátového bluetooth handsfree sluchátka). Černý přístroj středních rozměrů (100 x 45 x 22 mm, váha 108 g) je vybaven špičkovým TFT displejem s rozlišením 176 x 220 bodů. Barevný koncert displeje je možné doplnit aktivací barevných diod skrytých v plastovém rámečku přístroje - telefon pak může při zvonění či telefonování hrát nejen zvukem (včetně MP3 skladeb), ale i všemi barvami.
Ovládání je podobné jako u ostatních modelů Motoroly - základem je ikonové menu, v němž se pohybujete pomocí směrového joysticku. Mezi klasická omezení značky patří vyhledávání jmen pouze podle prvního písmene. Ve výbavě nechybí GPRS, podpora Java MIDP 2.0, a tedy i java her, e-mailový klient a možnost propojení s PC pomocí bluetooth či kabelu. Integrovaný fotoaparát má rozlišení VGA a nabízí průměrnou kvalitu fotografií. Motorola V80 je ideální telefon pro ty, kdo se chtějí odlišit od uživatelů nokií a siemensů - nejedná se sice o žhavou novinku, ale stále je originální, sexy, a navíc nabízí velmi solidní poměr ceny a výbavy.

-luc