Nové konzole: už jsou venku

Nové konzole: už jsou venku
Sdílej
 

Konečně nadešel ten velký den... vlastně dva velké dny. Světu byly představeny dvě konzole nové generace - Xbox 360 (následovník Xboxu od Microsoftu) a Playstation 3 (pochopitelně následovník Playstation 2 od Sony).

KRÁSNÉ NOVÉ HRY

Na počítačově-herním veletrhu E3 se obě konzole předváděly a naparovaly před sebou jako dva krocani. A skutečně, každá z nich má být na co hrdá. Vzhledem k tomu, že na herních titulech pro obě kouzelné krabičky se už nějakou dobu pracuje, bylo na E3 k vidění tolik ukázek z připravovaných her, že z toho jednomu šla hlava kolem. Playstation 3 se například vytasil s neuvěřitelnou ukázkou ze hry Killzone 2, která budila spíš dojem záběrů z nějakého kvalitního animovaného filmu. Xbox nezůstává pozadu a předvádí se zombáckým horrorem Rising of the Dead.

KRÁSNÉ NOVÉ STROJE

Obě konzole mají bezdrátové ovladače, které k nim můžete připojit třeba čtyři - respektive čtyři k Xboxu 360 a k Playstation 3 dokonce sedm. A co že to dříme v jejich útrobách? Potvrdily se předpovědi o procesorech na frekvenci 3,2 GHz, co se týče paměti pak Xbox 360: 512 MB GDDR3 RAM, 700 MHz DDR, zatímco Playstation 3: 256 MB XDR hlavní RAM a 256 MB GDDR3 VRAM na 700 MHz. Pokud se v tom nevyznáte, nezoufejte - skutečné možnosti a schopnosti nových konzolí se projeví až po nějakém roce ostrého provozu. Což pro nás znamená, že docela za dlouho. Xbox 360 půjde do prodeje v zimě a Playstation 3 až příští jaro. Do Evropy obě dorazí až někdy v příštím roce.