Sony PSP

Sony PSP
Sdílej
 

Firma Sony je známá především jako výrobce Playstationu. Díky přístroji s nebývalým výkonem i možnostmi přestalo být hraní her záležitostí malých dětí, ale zábavou všech věkových kategorií. Jeho jedinou nevýhodou byla velikost a závislost na televizní obrazovce. Proto si mnohý z jeho vlastníků posteskl: „Kéž bych ho mohl mít stále u sebe a zahrát si, kdy mě napadne.“ Toužebné přání zůstalo několik let bez odezvy, ale dočkali jsme se. Držte si klobouky, na náš trh přichází PlayStation Portable.

VLASTNOSTI

PSP bychom mohli označit jako Playstation do kapsy. Kromě her, které na něm vypadají opravdu jako na PS2, dokáže přehrávat filmy v DVD kvalitě a zvuk v různých formátech včetně MP3. Jeho chloubou je obrazovka s délkou úhlopříčky 114 milimetrů (4,4 palce) a s paletou 16,77 milionu barev (samozřejmě podsvícená). V souvislosti s obrazovkou se vyskytly i problémy, protože příliš zatěžovala baterii a přístroj nemohl být v provozu déle než tři hodiny. To se však vyřešilo, ještě než se PSP dostalo na pulty, a současná kapacita se pohybuje kolem pěti hodin.

HRANÍ HER

Hry se do PSP vkládají na speciálních UMD discích, které trochu připomínají minidisk, ale ve skutečnosti jsou to dvouvrstvé DVD s kapacitou 1,8 GB. Na ovládání her si člověk zvykne snadno, protože rozložení tlačítek je podobné jako na starém ovladači z Playstationu. Nechybí ani analogová páčka, která je zabudovaná do těla přístroje.

SOFTWAROVÁ PODPORA

Protože vývoj titulů pro PSP je velice lukrativní, Sony podpořilo široké spektrum firem. Kromě her od všech velkých videoherních vývojářů se dočkáme i produktů z dílen významných programátorských špiček. Dokonce se mluví o tom, že by na PSP měl fungovat operační systém Linux.

VERDIKT

Když na konci sedmdesátých let přišla Sony s walkmanem, byla to bomba. Kupovali si ho všichni, a kdo ho neměl, nebyl zkrátka „cool“ ani „in“. Nyní Sony označuje PSP za walkman 21. století a předpovídá mu podobnou budoucnost. Zda to tak daleko opravdu dotáhne, se dozvíme až za dlouho, ale předpoklady pro to určitě má.