Ptáte se - odpovídáme

Ptáte se - odpovídáme
Sdílej
 

Chtěl bych se zeptat, kde sehnat kudlanky. Jaká je jejich cena a kolik by stálo vybavení terária, nebo chovné nádrže?

Několik našich specializovaných chovatelů kudlanky nejrůznějších druhů pravidelně množí a jejich nymfy (kudlanky jsou hmyz s proměnou nedokonalou, nemají tudíž stadium larvy) prodávají na různých burzách terarijních zvířat. Ceny malých nymf nebývají vysoké, to proto, že jich chovatel získá od jediné samice značné množství. Jejich odchov však vyžaduje péči. Hned po vylíhnutí se totiž malé kudlanky začnou shánět po potravě a nedělají rozdíl mezi mšicí, octomilkou či svým drobnějším bratříčkem. Je proto vhodné je chovat odděleně nebo v prostorném insektáriu, zásobovat je dostatkem potravy a starat se o přiměřenou vlhkost, aby nevyschly nebo aby se naopak neutopily. Jako insektárium poslouží libovolné dobře větratelné nádrže, v nouzi i zavařovací sklenice uzavřené pletivem či gázou. Po skle kudlanky běhat neumějí, je proto vhodné umístit jim do nádrže několik tenkých větviček a stébel trav.



K čemu se v elektronice používá chlorid železitý?
Jiří Nový, Jihlava


Tato chemická látka se používá pro výrobu desek plošných spojů. Přesněji řečeno pro leptání obrazců na kuprextitové desky.




Do odpovědny můžete zasílat otázky ze všech oborů - od přírodovědných, chovatelských či pěstitelských přes různé dotazy týkající se techniky či počítačů až po sport a společenské problémy. Naše poštovní adresa je: Redakce ABC, U Průhonu 13, Praha 7, PSČ 170 00, obálku nezapomeňte vždy zřetelně nadepsat ODPOVĚDNA; adresa naší elektronické pošty je: odpovedna@iabc.cz.