Mobil v kapse - Internetové mobily a tarify

Mobil v kapse - Internetové mobily a tarify
Sdílej
 

S příchodem jara zprovoznili všichni naši mobilní operátoři ve svých sítích technologii EDGE, která nabízí zhruba dvou- až čtyřnásobně vyšší rychlost než GPRS.

Sony Ericsson S700: Dostupný luxus

Cena: 3800 Kč s DPH
S modelem S700 se do Evropy dostal jeden z prvních hi-end telefonů určených původně pro japonský trh. Model, který se již před několika lety prodával v Japonsku jako SO5050i, se koncem minulého roku dostal do prodeje i v Evropě. Telefon vybavený aktivním displejem s rozlišením QVGA (320 x 240 bodů), 1,3megapixelovým fotoaparátem, slotem pro karty MS Duo, MP3 přehrávačem či rádiem patřil v době svého ohlášení mezi naprostou špičku. Dnes již tyto parametry sice nejsou nijak unikátní, ale cena S700 také značně poklesla z původních bezmála 23 000 Kč na méně než deset tisíc. S700 je vybaven klávesnicí, která se nevyklápí, ale vytáčí o 180 stupňů.

Tlačítka jsou tak sice velká, ale poměrně zapuštěná. Ve výbavě kromě již uvedených technologií pochopitelně nechybí Bluetooth, IrDA, 32 MB interní paměti, triband, podpora GPRS (EDGE bohužel chybí), hlasitý odposlech či diktafon. V programovém vybavení je e-mailový klient, webový prohlížeč, SW pro dálkové ovládání PC, a především podpora Java her včetně 3D akcelerace. Jedinou slabinou je telefonní seznam, jehož velikost a funkce se od doby modelu T610 prakticky nezměnily. Sony Ericsson S700 není sice nejmenší (108 x 49 x 25 mm) ani nejlehčí (137 g) přístroj, ale patří i půl roku po svém uvedení mezi nejluxusnější telefony na trhu - jeho cena přitom klesla na méně než polovinu.


IrDA Technologie v mobilu

Infračervený port patřil dlouhou dobu ke standardní výbavě manažerských telefonů, dnes je však stále častěji vytlačován technologií Bluetooth. IrDA port funguje na podobném principu jako dálkové ovládání televizoru - přenos informace ale probíhá obousměrně a mnohem vyšší rychlostí. IrDA port lze běžně najít na přenosných počítačích (u těch nejlevnějších však často není osazen), lze jej přikoupit i ke stolnímu PC. Na rozdíl od poněkud univerzálnějšího Bluetooth slouží IrDA výhradně k propojení mobilního telefonu s přenosným kapesním či stolním PC - pro připojení k internetu, přenos obrázků či vyzvánění nebo synchronizaci telefonního seznamu a kalendáře. Další nevýhodou IrDA datového přenosu je, že zařízení (respektive jejich infračervené porty) na sebe musí vzájemně „vidět“ - maximální vzdálenost přitom činí zhruba dva až tři metry, ideální je pouhých několik centimetrů.